Ostatnio kolega w pracy pokazał mi jak ma u siebie w domu zrobiony monitoring różnych parametrów a ponieważ ja tematu dawno nie dotykałem więc się zainteresowałem domoticzem, który właśnie on wykorzystuje. I powiem, że to chyba najprostszy sposób an rysowanie wykresów również np. z digitempa. Ja u siebie mam kilka czujników dallasa, ze nie korzystam z digitempa ale z owfs, nie mniej idea jest ta sama:
1. odczytuję zapis z DS18B20
2. wysyłam temperaturę do domoticza za pomocą mqtt
3. zapisuję wynik do sqlite
Domoticz sam w sobie potrafi czytać bezpośrednio dane z 1-wire, ale u mnie taki odczyt umierał po 1,2 dniach więc zarzuciłem to rozwiązanie. Opiszę trochę dokładniej jak mam to rozwiązane u siebie.
1. czujnik podpięty pod WR1043N/ND z zainstalowanym OpenWrt
2. na WR1043N/ND zainsatlowany paho-mqtt
3. domoticz postawiony na debianie, na domoticzu skonfigurowany czujnik zgodnie z instrukcją domoticza, przykładowo czujnik nr 1
I teraz jak odczytuje temperaturę z czujnika na routerze, np. -10.2
Mając temperaturę wysyłam ją na domoticza:
mosquitto_pub -h 192.168.1.2 -m '{ "idx" : 1, "nvalue" : 0, "svalue" : "-10.2" }' -t 'domoticz/in'
Domoticz bardzo ładnie mi to prezentuje, nie trzeba zupełnie nic robić. Dostępne są wykresy: dzienny, miesięczny i roczny oraz funkcjonalność "zoom" na wykresie, czyli obejrzenia sobie np. z miesiąca jakiegoś krótszego wycinka, np. tygodnia. Polecam to rozwiązanie bo jest banalne w instalacji i konfiguracji. Samego domoticza można postawić na routerze, linuxie czy windowsie.
Poniżej przykładowe zrzuty. Pierwsze cztery pomiary pochodzą z dallasów, pozostałe ze stacji pogodowej (w analogiczny sposób wysyłam dane ze stacji pogodowej ws-0101).

Pozdr