526

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Yarosh napisał/a:

[...]Nie pomagaja reset 30/30/30 i przywracanie ust. fabrycznych.[...]

[OT] Wciąż się zastanawiam, czy dożyję czasów, w których ludzie zaczną odróżniać OpenWrt od DD-WRT i zrozumieją, że to całe resetowanie 30/30/30 dotyczy wyłącznie DD-WRT i sprzętu z NVRAM... [/OT]

527

pepe2k napisał/a:
Yarosh napisał/a:

[OT] Wciąż się zastanawiam, czy dożyję czasów, w których ludzie zaczną odróżniać OpenWrt od DD-WRT i zrozumieją, że to całe resetowanie 30/30/30 dotyczy wyłącznie DD-WRT i sprzętu z NVRAM... [/OT]

Z tego co wiem to Netgear WNDR4300 posiada nvram.
Może chodziło Ci o tp-linka wdr4300?

Btw. Problem był zgłaszany na forum Gargoyle'a.
Wiele tutoriali do Netgeara 4300 zaleca reset 30/30/30 a nawet odpięcie od zasilania na ok. 1 min w przypadku problemu z inicjacja karty 5G po wgraniu OpenWrt...

528

Yarosh napisał/a:
pepe2k napisał/a:
Yarosh napisał/a:

Z tego co wiem to Netgear WNDR4300 posiada nvram.
Może chodziło Ci o tp-linka wdr4300?

Btw. Problem był zgłaszany na forum Gargoyle'a.
Wiele tutoriali do Netgeara 4300 zaleca reset 30/30/30 a nawet odpięcie od zasilania na ok. 1 min w przypadku problemu z inicjacja karty 5G po wgraniu OpenWrt...

W OpenWrt żadne urządzenie na platformie Qualcomm/Atheros nie korzysta z NVRAM, nawet jeżeli taka partycja jest na liście.
Reset 30/30/30 to wymysł DD-WRT, w OpenWrt nic takiego nie ma.

W Internecie wypisują góry bzdur, nie zawsze warto we wszystko, co się tam przeczyta wierzyć.

529

Panowie, co teraz można kupić sensownego pod Gargoyle PL do współpracy z modemem LTE E3372/3276 Hilink?
Wymagania nie są duże:
- cena do ~100zł
- 8MB flash dla Gargoyle
- co najmniej 2 porty Ethernet

Jest coś na rynku?

530

NEXX WT3020

531

Jak z zasięgiem tego routera, bo brak anten zewnętrznych?

532

rufik napisał/a:

Jak z zasięgiem tego routera, bo brak anten zewnętrznych?

Poruszyłeś bardzo wrażliwy temat big_smile
Kup przetestuj i sam oceń czy Ci wystarczy, bo jak to w życiu, jedni są zadowoleni a inni nie.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

533

To ja wiem smile
Pytam, bo pewnie ktoś już użytkuje takowy i może ma porównanie do np. MR3420, WR1043, WR740, itp. Jak zasięg wifi woła o pomstę do nieba, to nie będę kupował...

534

Zasięg jest super, u mnie pokrywa całe mieszkanie. Tak samo jak pokrywał 1043 czy wr740. I to jest faktyczna wypowiedź, bo tak było u mnie, ale kompletnie nic nie wnosi dla Ciebie. Kup i sprawdź.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

535 (edytowany przez rufik 2016-08-22 12:49:20)

OK, może więc źle zadałem pytanie. Powinno ono brzmieć "czy ten model nie ma problemów z zasięgiem"? Odpowiedź brzmi: "nie, nie ma".
Dziękuję :)

Aha, USB wydoli z modemem czy trzeba hub aktywny?

Jakaś alternatywa do tego sprzętu jest?

536

rufik napisał/a:

OK, może więc źle zadałem pytanie. Powinno ono brzmieć "czy ten model nie ma problemów z zasięgiem"? Odpowiedź brzmi: "nie, nie ma".
Dziękuję smile

Aha, USB wydoli z modemem czy trzeba hub aktywny?

Nie trzeba, USB jest zasilane bezpośrednio z głównego zasilacza.

rufik napisał/a:

Jakaś alternatywa do tego sprzętu jest?

W tak śmiesznie niskiej cenie? Nie ma.

537

Potrzebuje porady wink

Potrzebny mi router z portami gigabitowymi, dużym zasięgiem wifi 2,4, ma na nim działać openwrt, ma mieć 1/2 porty usb do podłączenia netgear 810s (główne łącze internetu działa dobrze z broadcom) przewodem usb (15 metrów repeatera usb 3.0 z zasilaniem bo taki mam i działa z rt18)  Podstawa ma się szybko włączać nie 2 minuty jak ten dziadowski asus rt18.

W pc mam wi-fi ale mimo dobrych prędkości ping w grach skacze (chyba, że postawie router max 4 metry od pc...) więc wole przewód i za bardzo mnie ono nie interesuje jakie będzie w routerze, ma mieć tylko duży zasięg do 2x smartfon, 2x tablet, smart tv, steamlink i laptopa. Ten rt 18 jest akurat na styk z zasięgiem wi-fi.

Myślałam o Linksys WRT1200AC ale te antenki mało zachęcające są, im taniej tym lepiej  ma to być coś dobrego więc asusy odpadają. nie wykluczam nawet routera 2x droższego od tego linksysa.

538

OT: co zainstalowałeś na tym rt-n18u?

539 (edytowany przez chauwa 2016-08-27 15:27:44)

To bez różnicy co na nim jest od włączenia trwa to 2 minuty wink wszelkie zmiany na nim to kolejne minuty.

Było tomato, oryginalne firmware, merlin z rt68, ddwrt. Nawet kiedyś openwrt bez wi-fi. Już lepiej działa mr 3420 tylko się zapycha...

Wan lipnie działa po kablu, wystarczy, że router podłączony do wan zrestartuje, zmienię ustawienia to asus nie potrafi pobrać nic i trzeba go restartować to samo z usb wan, wystarczy odłączyć usb i podłączyć i nie ma mowy o internecie, qos to nie qos tylko jakis szit, bandwitch limiter to nie bandwitch limiter to tylko nazwa bo potrafi limitować jak jest mało wpisów. Nawet na tomato z limitowaniem prędkości na usera nie zawsze działa i trzeba restartować

Ten typ tak ma i tyle
Nie chcę go idzie do żyda. Potrzebuje coś dobrego z mniejszą ilością problemów albo z takimi które da się naprawić.

540 (edytowany przez smereka 2016-08-28 08:46:25)

Ja ostatnio postawiłem sieć na RT-AC56U na openwrt. Wifi tylko w standardzie g ale i tak jest wyłączone. Działa na nim  openvpn i to na 2 walidacjach certyfikaty i hasła oraz blokada zmiany loginu innego niż certyfikat (około 10 klientów) szyfrowany FTP, jakieś tam watchdogi i inne dziwadła. Jest też sporo reguł do vpn gdzie, który klient ma dostęp. Dualbalancing z E3276. Uptimy to ponad 5 miesięcy bez zwiechy. Około 10 klientów po kablu. Na razie się nie dławi. Planuję jeszcze vlany ale na razie mam inne zajęcia. Na openwrt wstaje poniżej 1 minuty. Miałem też tomato na nim ale brakowało mi szyfrowania na FTP.

P.S. Potrzebny Ci też RT-N18 ? Może chcesz sprzedać skoro tak Ci wadzi?

541 (edytowany przez desperat 2016-08-28 12:11:17)

Z tanich (cena 100cebulionów) z USB to: TL-WR842N WiFi 300Mbps koniecznie wersja v3, kupiłem w Apollo tam taka maja tylko zaraz im sie te routery skonczą...

Usb x1 swietne pod modem LTE np huawój e3372 nawet przy słabym zasiegu LTE daje radę,

minusy:
-brak gigabitowych portów ale za to te 100Mbitów jest w pelni
-przycisk wifi na microswitchu - mi to osobiscie przeszkadza troche, ale tanio to co wymagac... zreszta jest harmponogram wifi
-kabel od zasilacza ma tylko 1,5 m to skrócona wersja czy we wszystkoch nowych tplinkach takie sa, przerobic zawsze mozna jesli jest potrzeba....?

plusy:
przycisk power normalny
ładnie wyglada i jest mały, sliczne dobrej jakosci anteny
AZ 16mb flas co widac zreszta w repo po rozmiarach obrazu TL-WR842N v3

dalej to:
MIPS 24Kc
Qualcomm Atheros
Qualcomm Atheros QCA9531-BL3A
650 MHz !!!!!! co sie doswiadcza panel az smiga
Winbond 25Q128CS16
ram 64MB!!!!
wifi: Qualcomm Atheros QCA9531

Netgear R6220
TP-LINK TL-SG1008P
ZyXEL WSM20

542 (edytowany przez chauwa 2016-08-28 13:11:34)

smereka napisał/a:

P.S. Potrzebny Ci też RT-N18 ? Może chcesz sprzedać skoro tak Ci wadzi?

http://allegro.pl/show_item.php?item=6452565188

Kupiłam linksysa ac 1200.

543

Witam, Potrzebuję kupić koledze router z modemem na kartę Vodafone z Włoch.
Powiedzcie czy kupując w PL WNDR3700 + Huawei E3372 ta karta włoska z Vodafone będzie działać we Włoszech ?
Kolega oczywiście mieszka aktualnie we Włoszech i tam będzie korzystał, rozglądał się tam za czymś ale od operatora mówi że straszny szmelc dają na baterię w dodatku.

Nie orientuję się, więc jeżeli macie jakąś propozycje to będę wdzięczny.

544

Wg tej strony: http://www.gsmarena.com/network-bands.p … ntry=Italy zakres używanych częstotliwości wygląda podobnie jak u nas, więc modem E3372 który u nas działa powinien bez problemu obsłużyć wszystko we Włoszech.

545

Jest ktoś w stanie polecić jakiś router ze switchem (bez WiFi), który jest obsługiwany przez OpenWRT? Stwierdzam, że szkoda kasy na WiFi skoro obecne spełnia moje oczekiwania. Tylko bebechy słabe.

546

Ubiquiti EdgeRouter X jak tak bardzo chcesz bez wifi.

547

To nie jest tak, że "tak bardzo chce bez WiFi" jednak routery, które widziałem właśnie z wbudowanym WiFi kosztowały 600zł+

548

Nowe, wydajne tak właśnie kosztują...

549 (edytowany przez dawidd6 2016-08-30 09:12:13)

Witam. Szukam od pewnego czasu routera ze wsparciem openwrt i najlepszym wyborem wydaje się netgear WNDR3700. Pozostaje tylko problem rewizji. Jak widać v5 nie jest wspierane i tutaj rodzi się pytanie - gdzie kupić mając pewność, że nie jest to v5? Ciężko odróżnić rewizje w tym wypadku, a sprzedawcy często nie wiedzą o co chodzi.

Netgear WNDR4300v1
OpenWRT 15.05.1 Chaos Calmer

550

Witam.
Jestem jeszcze zieloniutki jak trawa na wiosnę jeżeli chodzi o OpenWRT, to będzie mój pierwszy kontakt z nim.
Chcę zakupić ruter do użytku domowego, stosunkowo niedrogi(100-200zł), z którym nie będzie problemów. Muszę obecnie się logować do sieci, przez co u mnie w domu może być podpięte tylko jedno urządzenie do internetu. Chciałbym takie logowanie przeprowadzić już na ruterze. Będzie do niego podpięte do 5 urządzeń przez Wi-Fi. Dodatkowo z czasem chciałbym z jego pomocą utworzyć VPN oraz dysk sieciowy o zdalnym dostępie.
Po przeczytaniu recenzowanych ruterów na stronie głównej chciałem zakupić tp-link'a WDR3600 lecz niestety dostanie go graniczy z cudem. Obecnie widzę jeden na allegro, używany, z wgranym już openWRT ale jego cena jest zbliżona do wartości nowego tego typu rutera.
Wiem że moje wymagania nie są zbyt precyzyjne jednak mam nadzieję że mimo wszystko uda się coś znaleźć.
Z góry dziękuję za pomoc!