Temat: OpenWrt + LTE + ?JAKI ROUTER? - dla 40 urządzeń

Witajcie,

Wątek http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11527 wymknął się z pod kontroli i został zamknięty, a ja zostałem z problemem, więc spróbujmy jeszcze raz wink

Problem:

Muszę "na szybko" przygotować dostęp do sieci dla 20-40 urządzeń.
Chodzi o zapewnienie internetu w środku lasu.

- Modem z zewnętrzną anteną mam (MF821), przetestowany na Gargoyle z TL-MR3420, działa stabilnie.
- Wszyscy użytkownicy będą w jednym pomieszczeniu, zasięg WiFi nie jest priorytetem.
- Przepustowość na pojedynczym kliencie nie jest bardzo istotna, ważne aby nie wywalało wifi, nie trzeba było go restartować itp.
- będzie tam 20 apple iPhone/iPad (5GHz), 20 "tabletów" samsung 7 slate (2.4GHz) i kilka przypadkowych urządzeń, nie wszyscy wszystko na raz podłączą oczywiście
- jest możliwość wykorzystania 2,4 i 5GHz i podziału "manualnego" (dwa osobne SSID)
- budżet to ok 500zł netto
- chciałbym to rozwiązanie wykorzystać w przyszłości w innych miejscach (także hotelach, więc muszę szyfrować) (na nasze potrzeby w trakcie spotkań, jako przenośny hot-spot)
- chciałbym oprzeć to o OpenWrt, z którym miałem już do czynienia i "przetestowałem modem", z Gargoyle za namową rezygnuję

DODATKOWO:
- boję się Broadcomów (TP_LINK Archer C9, ) z uwagi na problemy z utuchomieniem/stabilnością OpenWRT
- testuję, czy modem USB wogóle wytrzyma tyle sesji (dlatego wchodzą w grę urządzenia z wbudowanym modemem LTE o ile jest wydajniejszy od USB, ma zewnętrzną antenę i cena poniżej 800zł netto)

DOTYCHCZASOWE PROPOZYCJE:
1. TL-WDR4300 (tani, na pewno działa z OpenWRT)
Cezary napisał/a:

Standardowa odpowiedź - najmocniejszy router na jaki cię stać...
[...]
Może być i WDR4300.

pepe2k napisał/a:

WDR4300 sobie poradzi, ale nie jest to najnowsza konstrukcja

W międzyczasie dostałem odpowiedź od TP-LINKA:

Wsparcie techniczne TP-Link napisał/a:

Nie posiadamy w ofercie routera do którego bezpośrednio można by było podłączyć 40 urządzeń poprzez WiFi.

Do routera TL-MR3420 można natomiast podłączyć dodatkowe punkty dostępowe które zwiększyły by
maksymalną liczbę klientów mogących łączyć z tą siecią bezprzewodowo.

Z access pointów które mógłbym Panu polecić to TL-WA701ND. Dla tego urządzenia zalecana maksymalna liczba klientów
WiFi to 15. Z urządzeń bardziej zaawansowanych to mógłby być np. model EAP120. Dla tego urządzenia
zalecana maksymalna liczba klientów to 25.

Dla Archera C7 v2 i Archera C9, zalecana maksymalna liczba klientów WiFi to 25, ale te routery nie obsługują modemów USB.
Nie wspieramy alternatywnych oprogramowań.

2. Netgear R7000 (mocny hardware, Broadcom, problemy z OpenWRT, działa z Tomato, dd-wrt)
build000 napisał/a:

polecam minimum Netgear R7000.

3. Mikrotik (z tego, co wiem, to drogi, potrzebuję pomocy przy poskładaniu tego (wybór modeli/modułów), mało czasu an opanowanie OS, ale jeśli to mi da gwarancję, że zrobię to porządnie, to warto)
pepe2k napisał/a:

[...]jeżeli celujesz też w lokalizacje typu hotel, to może jednak zastanów się nad czymś od MikroTika, z wyższą mocą dostępną na radiu.

Tutaj chodziło mi o to, że moje rozwiązanie będzie mobilne, także w hotelach, gdzie nie mogę zrezygnować z szyfrowania i latają w powietrzu śmieci, a nie, że ja chcę WiFi dla hotelu budować smile

Myślę, że to tyle jeśli chodzi o podsumowanie, po szczegóły zapraszam do oryginalnego wątku.
Wszystkich Was szanuję jako specjalistów z większym niż moje doświadczeniem w temacie bezprzewodówek i alternatywnych OS. Będę wdzięczny za pomoc bez wycieczek osobistych smile

2 (edytowany przez Cezary 2015-07-02 09:54:27)

Odp: OpenWrt + LTE + ?JAKI ROUTER? - dla 40 urządzeń

łel. Może i nie potrafi, ja mam instalacje gdzie wdr3600 na bieżąco ponad 42 obsługuje. Choć przyznaję że to lekkie przegięcie już jest.
Unifi outdoor+ chwalą się na 100+ użytkowników.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez groovee 2015-07-02 09:55:08)

Cezary napisał/a:

łel. Może i nie potrafi, ja mam instalacje gdzie wdr3600 na bieżąco ponad 42 obsługuje.

Dobrze wiedzieć, może na stockowym sofcie tyle nie idzie, lub przeliczają na jakieś maksymalne obciążenie generowane przez tych użytkowników.

Pojawiła się propozycja MikroTik RB951G-2HnD (lub RB2011UiAS-2HnD-IN), czyli cenowo OK (o ile koszt 250/350zł netto to wszystko, co muszę liczyć?) ten drugi jest fajny bo z antenkami i 4 portami gigabit, co też może się kiedyś przydać.

Ale jest to stara konstrukcja i nie wiem jak ze wsparciem dla modemów LTE?

4

W mikrotikach? patrz na ich wiki.

5

Cezary napisał/a:

łel. Może i nie potrafi, ja mam instalacje gdzie wdr3600 na bieżąco ponad 42 obsługuje. Choć przyznaję że to lekkie przegięcie już jest.

Bo pewnie nie potrafi na oficjalnym firmware... instalowałem WDR4300, który obsługiwał na konferencjach ponad 50. Przy dwóch pasmach to wcale nie jest tak dużo klientów. Tym bardziej, że jest tam MIMO 2x2:2/3x3:3.

Nie ma się co licytować, propozycje padły. Nadal podtrzymuję swoje zdanie - nie warto strzelać z armaty do muchy, to raz, a dwa - zdecydowanie olej Broadcomy. Dopóki wsparcie w OpenWrt nie stanie na nogi, szkoda na to czasu.

groovee napisał/a:

- testuję, czy modem USB wogóle wytrzyma tyle sesji (dlatego wchodzą w grę urządzenia z wbudowanym modemem LTE o ile jest wydajniejszy od USB, ma zewnętrzną antenę i cena poniżej 800zł netto)

Modemy LTE z interfejsem innym niż USB 2.0/3.0 to zdecydowana rzadkość, co oznacza że taki router ze zintegrowanym modemem LTE, to nic innego jak... router z USB + modem LTE na USB, najczęściej w formie miniPCI-e. Przykład z brzegu, D-Link DWR-921: http://oi44.tinypic.com/mr70ur.jpg

No chyba, że myślisz o rozwiązaniu zintegrowanym, czyli coś jak MiFi, na jakimś HiSiliconie... wtedy zapomnij o jakimkolwiek oprogramowaniu alternatywnym.

6

OT: zapomniałem o nim. To zwykły ralink, a wsparcia nadal nikt nie zrobił  smile

7

Cezary napisał/a:

OT: zapomniałem o nim. To zwykły ralink, a wsparcia nadal nikt nie zrobił  smile

Jest też nowy: DWR-956, z 802.11ac i zintegrowanym LTE... ale któż to wie, co siedzi w środku. Nie ma źródeł GPL, więc mam obawę, że to jakieś zintegrowane g...o smile

8

OK, zostaje WDR4300 lub Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN (nowsza wersja?), wsparcie w/g ich Wiki jest dla ZTE MF823, który w razie czego jest do kupienia. Nie wiem jak z wersjami softu - czy na wymienionych urządzeniach chodzi RouterOS 6.3+ (tak był testowany modem)?

Mój modem jest na innym chipsecie (Qualcomm MDM9200) vs (Qualcomm MDM9600), nie ma pewności.

9

Najnowszy to 6.29.1, na stronie mikrotika jest. Ale to już OT się robi.

10

groovee napisał/a:

OK, zostaje WDR4300 lub Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN (nowsza wersja?), wsparcie w/g ich Wiki jest dla ZTE MF823, który w razie czego jest do kupienia. Nie wiem jak z wersjami softu - czy na wymienionych urządzeniach chodzi RouterOS 6.3+ (tak był testowany modem)?

Mój modem jest na innym chipsecie (Qualcomm MDM9200) vs (Qualcomm MDM9600), nie ma pewności.

Bierz pod uwagę, że Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN to taki WDR4300 na sterydach. Zastanów się czy warto płacić 2x tyle za LCD, trochę nieużyteczny switch 10/100 (skoro jest tam też Gbps) i SFP... nadwyżkę kasy można lepiej spożytkować, chociażby kupując drugi modem i zrobić sobie jakiś load balancing z mwan3 smile

A w kwestii RouterOS... czeka Cię raczej wizyta na innym forum.

11 (edytowany przez groovee 2015-07-02 10:27:55)

Cezary napisał/a:

Unifi outdoor+ chwalą się na 100+ użytkowników.

Mam Unify AP-PRO, kilkudziesięciu użytkowników ale na 6AP w różnych miejscach, po 30-40 na szt chodziło.

Natomiast szukam czegoś całkowicie niezależnego, możliwego do rekonfiguracji bez kontrolera.
Nie wiem jak OpenWrt na UAP, jak miałem urządzenie do testów, to nie było OpenWrt, teraz nie mam wolnego AP sad

12

pepe2k napisał/a:

drugi modem i zrobić sobie jakiś load balancing z mwan3 smile

Nooo... to faktycznie dobry pomysł,  pomogłoby mi gdyby się jeden modem nie wyrabiał.
Rozumiem, że na WDR4300 z jego dwoma modemami LTE po USB, OpenWrt BB od Cezarego i mwan3 jest to realizowalne i nie będę pierwszym? (mało czasu, za tydzień ma działać 600km ode mnie).

13

groovee napisał/a:
pepe2k napisał/a:

drugi modem i zrobić sobie jakiś load balancing z mwan3 smile

Nooo... to faktycznie dobry pomysł,  pomogłoby mi gdyby się jeden modem nie wyrabiał.
Rozumiem, że na WDR4300 z jego dwoma modemami LTE po USB, OpenWrt BB od Cezarego i mwan3 jest to realizowalne i nie będę pierwszym? (mało czasu, za tydzień ma działać 600km ode mnie).

Kwestia konfiguracji to jedna sprawa, ale istotniejsze będzie w tym wypadku zasilanie - TP-Linki mają ograniczenie prądowe na USB więc bez aktywnego HUBa USB lub jakiegoś zewnętrznego zasilacza to na pewno nie zadziała. Tym bardziej jeżeli chcesz tam mieć dwa modemy.

14

Zrobi się z tego straszna plątanina kabli. Szkoda, że jest tak mało czasu, bo skoro rozważasz kupno dwóch modemów to do tego jeszcze dokupiłbym dwa WT3020H, podłączył do mocnych zasilaczy i miałbyś bardzo fajne mobilne rozwiązanie. A radio N300 w WT3020 20stu klientów powinno uciągnąć bez problemu.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

15

I tak wczytując się w kolejne posty lista koniecznych do pracy urządzeń tylko rośnie...i rośnie - dlatego ja podtrzymuję swoją propozycję (R7000) i cóż - no trzeba się (jak jest ważny powód - a chyba jest) po trochu przekonać i do tomato.

16

pepe2k napisał/a:

Kwestia konfiguracji to jedna sprawa, ale istotniejsze będzie w tym wypadku zasilanie - TP-Linki mają ograniczenie prądowe na USB więc bez aktywnego HUBa USB lub jakiegoś zewnętrznego zasilacza to na pewno nie zadziała. Tym bardziej jeżeli chcesz tam mieć dwa modemy.

Jasne, z lutowaniem sobie poradzę. Mogę całkowicie wywalić linie zasilania USB, podłączyć porządny zasilacz stabilizowany do modemów zamiast tego, czy masy zostawić spięte?

17

groovee napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jasne, z lutowaniem sobie poradzę. Mogę całkowicie wywalić linie zasilania USB, podłączyć porządny zasilacz stabilizowany do modemów zamiast tego, czy masy zostawić spięte?

Masy muszą być spięte razem, bo inaczej gdzieś popłynie prąd wyrównujący potencjał i może być dym.
Do tego modemy raczej nie powinny być zbyt blisko siebie i samego routera. 1~1,5m kabel powinien załatwić problem ewentualnych interferencji.

18

Gruberek napisał/a:

dwa WT3020H, podłączył do mocnych zasilaczy i miałbyś bardzo fajne mobilne rozwiązanie

Tak, jak piszesz, mało czasu. Muszę zacząć od jednego modemu, później myśleć o rozbudowie o drugi.
Do zestawu, który teraz zbuduję w przyszłości mogę dokupić to, co proponujesz jako dodatkowe AP "wzmacniające".

19

build000 napisał/a:

podtrzymuję swoją propozycję (R7000) i cóż - no trzeba się (jak jest ważny powód - a chyba jest) po trochu przekonać i do tomato.

Tego typu router/AP zupełnie się do tego nie nadaje, UBI j.w lub Mikrotik, lecz nie te eksponaty, działające tylko na 2.4GHz http://i.mt.lv/eu15.pdf , to już lepszy będzie WDR4300.

20 (edytowany przez build000 2015-07-02 22:36:14)

jarek7714 napisał/a:
build000 napisał/a:

podtrzymuję swoją propozycję (R7000) i cóż - no trzeba się (jak jest ważny powód - a chyba jest) po trochu przekonać i do tomato.

Tego typu router/AP zupełnie się do tego nie nadaje, UBI j.w lub Mikrotik, lecz nie te eksponaty, działające tylko na 2.4GHz http://i.mt.lv/eu15.pdf , to już lepszy będzie WDR4300.

To tylko opinia...także...wszystko się nada co ma odpowiednie zapasy mocy w procku, dużo ram i umie rozwiązać wiele slotów tcpudp przy średniej przepustowości po radiu (kwestia softu i konfiguracji - sprzęt spoko daje radę) - więc ten też się nada i tyle - co tu więcej rzeźbić - włączyć, skonfigurować i użyć do w/w celu...i płacić raz za jedno urządzenie, a nie tworzyć jakieś dziwaczne konstrukcje na tak niewybredny cel o jakim pisze autor...
Wspomniany WDR4300 po prostu pięknie siądzie na czwórę przy już 10-15 klientach jednocześnie, nie wspominając o tym, że może zaliczać restarty bo hardware po prostu tego nie przetrawi...
I jeszcze to:

(...)
- chciałbym to rozwiązanie wykorzystać w przyszłości w innych miejscach (także hotelach, więc muszę szyfrować) (na nasze potrzeby w trakcie spotkań, jako przenośny hot-spot)
(...)

Także na pewno nie da rady...
Poza tym mowa w oczekiwaniach o tabletach/telefonach i na pewno nie z epoki brązu, więc na pewno trafią się modele z AC.
I jeszcze jedno na koniec, bo autor chyba o tym zapomniał - a jak Ci klienci zechcą po radiu między sobą wymieniać dane po lanie/ czy jakieś gierki w lan/i.t.d. ?

Wszystkie w/w rozważania można skwitować ulubionym ostatnio przeze mnie staropolskim powiedzeniem/wulgaryzmem: "szkłem się d*** nie obetrze".
big_smile wink

21

build000 napisał/a:

Poza tym mowa w oczekiwaniach o tabletach/telefonach i na pewno nie z epoki brązu, więc na pewno trafią się modele z AC.
I jeszcze jedno na koniec, bo autor chyba o tym zapomniał - a jak Ci klienci zechcą po radiu między sobą wymieniać dane po lanie/ czy jakieś gierki w lan/i.t.d. ?

Gierki to nie, ale potrzeba wymiany danych po LANie kiedyś na pewno wystąpi (w tym najbliższym przypadku nie koniecznie).

Chyba wrócę do początku, wykorzystam Unifi AP Pro, które mam, tylko na OpenWrt je odpalę. Jak się uda modem bezpośrednio do niego podłączyć to tak zrobię, jak nie, to podłączę do kablowego routerka Juniper SRX210 + bramka CX111 (do 3 modemów USB).
To wszystko mam, tylko zabraknie czasu i będzie straszna plątanina kabli (to ma mieć docelowo jeden włącznik i działać, ewentualnie ustawienie anteny zewnętrznej smile) No ale jak się sprawdzi, to i obudowa się znajdzie.

A teraz kolegę wyślę z 3420 o którym wspominałem na początku i niech trzyma kciuki/losuje kto dostanie kod do WiFi smile

Dziękuję za Wasz czas i cenne uwagi, jak wrócę do tematu, będę informował o moich osiągnięciach.

Pozdrawiam!

22 (edytowany przez build000 2015-07-03 10:07:51)

groovee napisał/a:

(...)
To wszystko mam, tylko zabraknie czasu i będzie straszna plątanina kabli (to ma mieć docelowo jeden włącznik i działać, ewentualnie ustawienie anteny zewnętrznej smile) No ale jak się sprawdzi, to i obudowa się znajdzie.
(...)

He, he - no i dlatego podałem konkretny model z zamysłem, że to ma być jedno urządzenie + modem, który to uciągnie (o ile da radę - jak nie to to co masz w kwesti modemów)... wink

23

Tak informacyjnie - MR3420 + zte lte + zewnętrzna antena spokojnie dały radę dla 26 urządzeń (nie było potrzeby więcej bo mieli swój net), więc myślę że 4300 wystarczy do tego rozwiązania.

Mam w perspektywie demontaż moich unifi AP pro, więc pójdę w tym kierunku.

Dziękuję za pomoc!

24 (edytowany przez build000 2015-07-11 12:19:04)

groovee napisał/a:

(...) (nie było potrzeby więcej bo mieli swój net) (...)

I cała pisanina na nic...wszyscy "świeciliśmy" swoimi myślami, ale nikt nie pomyślał o oczywistym...
big_smile

25

Spokojnie, nie zawsze tak będzie, tym razem nie było potrzeby wykorzystania LAN.