Temat: OpenWrt + LTE + ?JAKI ROUTER? - dla 40 urządzeń
Witajcie,
Wątek http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=11527 wymknął się z pod kontroli i został zamknięty, a ja zostałem z problemem, więc spróbujmy jeszcze raz
Problem:
Muszę "na szybko" przygotować dostęp do sieci dla 20-40 urządzeń.
Chodzi o zapewnienie internetu w środku lasu.
- Modem z zewnętrzną anteną mam (MF821), przetestowany na Gargoyle z TL-MR3420, działa stabilnie.
- Wszyscy użytkownicy będą w jednym pomieszczeniu, zasięg WiFi nie jest priorytetem.
- Przepustowość na pojedynczym kliencie nie jest bardzo istotna, ważne aby nie wywalało wifi, nie trzeba było go restartować itp.
- będzie tam 20 apple iPhone/iPad (5GHz), 20 "tabletów" samsung 7 slate (2.4GHz) i kilka przypadkowych urządzeń, nie wszyscy wszystko na raz podłączą oczywiście
- jest możliwość wykorzystania 2,4 i 5GHz i podziału "manualnego" (dwa osobne SSID)
- budżet to ok 500zł netto
- chciałbym to rozwiązanie wykorzystać w przyszłości w innych miejscach (także hotelach, więc muszę szyfrować) (na nasze potrzeby w trakcie spotkań, jako przenośny hot-spot)
- chciałbym oprzeć to o OpenWrt, z którym miałem już do czynienia i "przetestowałem modem", z Gargoyle za namową rezygnuję
DODATKOWO:
- boję się Broadcomów (TP_LINK Archer C9, ) z uwagi na problemy z utuchomieniem/stabilnością OpenWRT
- testuję, czy modem USB wogóle wytrzyma tyle sesji (dlatego wchodzą w grę urządzenia z wbudowanym modemem LTE o ile jest wydajniejszy od USB, ma zewnętrzną antenę i cena poniżej 800zł netto)
DOTYCHCZASOWE PROPOZYCJE:
1. TL-WDR4300 (tani, na pewno działa z OpenWRT)
Standardowa odpowiedź - najmocniejszy router na jaki cię stać...
[...]
Może być i WDR4300.
WDR4300 sobie poradzi, ale nie jest to najnowsza konstrukcja
W międzyczasie dostałem odpowiedź od TP-LINKA:
Nie posiadamy w ofercie routera do którego bezpośrednio można by było podłączyć 40 urządzeń poprzez WiFi.
Do routera TL-MR3420 można natomiast podłączyć dodatkowe punkty dostępowe które zwiększyły by
maksymalną liczbę klientów mogących łączyć z tą siecią bezprzewodowo.Z access pointów które mógłbym Panu polecić to TL-WA701ND. Dla tego urządzenia zalecana maksymalna liczba klientów
WiFi to 15. Z urządzeń bardziej zaawansowanych to mógłby być np. model EAP120. Dla tego urządzenia
zalecana maksymalna liczba klientów to 25.Dla Archera C7 v2 i Archera C9, zalecana maksymalna liczba klientów WiFi to 25, ale te routery nie obsługują modemów USB.
Nie wspieramy alternatywnych oprogramowań.
2. Netgear R7000 (mocny hardware, Broadcom, problemy z OpenWRT, działa z Tomato, dd-wrt)
polecam minimum Netgear R7000.
3. Mikrotik (z tego, co wiem, to drogi, potrzebuję pomocy przy poskładaniu tego (wybór modeli/modułów), mało czasu an opanowanie OS, ale jeśli to mi da gwarancję, że zrobię to porządnie, to warto)
[...]jeżeli celujesz też w lokalizacje typu hotel, to może jednak zastanów się nad czymś od MikroTika, z wyższą mocą dostępną na radiu.
Tutaj chodziło mi o to, że moje rozwiązanie będzie mobilne, także w hotelach, gdzie nie mogę zrezygnować z szyfrowania i latają w powietrzu śmieci, a nie, że ja chcę WiFi dla hotelu budować ![]()
Myślę, że to tyle jeśli chodzi o podsumowanie, po szczegóły zapraszam do oryginalnego wątku.
Wszystkich Was szanuję jako specjalistów z większym niż moje doświadczeniem w temacie bezprzewodówek i alternatywnych OS. Będę wdzięczny za pomoc bez wycieczek osobistych