1

Temat: Najtańszy aktualnie sprzęt do OpenWRT z WiFi N?

Witam.

Krótko mówiąc potrzebuję czegoś taniego, tak by przy modach nie było bardzo szkoda ubić.
Czy jest coś co dobrze współpracuje z OpenWRT tańszego niż 841Nv8?
Ten miałem poprzednio i nowy kosztuje około 60zł.

2

Odp: Najtańszy aktualnie sprzęt do OpenWRT z WiFi N?

Polecam Nexx wt3020 .

3

Gdzie to można kupić?

4

ebay, aliexpress

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Na znanym portalu Alle... pojawiły się  2 sztuki smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

mar_w napisał/a:

Na znanym portalu Alle... pojawiły się  2 sztuki smile

Się pojawiły... wink

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

7

Witam bardzo mnie zainteresował ten ruter ,chciał bym na nim postawić serwer samba i torenty tylko mnie zastanawia prędkość transferu z dysku twardego Gruberek może robiłeś testy ?

8 (edytowany przez Gruberek 2015-06-29 17:14:21)

Nie robiłem ale nie spodziewałbym się jakichś rewelacyjnych transferów. W końcu to tylko router. Zaraz coś spróbuję przetestować.

9 (edytowany przez jurek341 2015-06-29 16:54:03)

Witam gdyby transfer na sambie był około 6 mega to już bym był zadowolony

oczywiście po lanie
zastąpił by terminal hp

10

Najtańszy to nadal bedzie stary dobry wr740n. Nówki jeszcze możesz wyrwać na Alledrogo za trochę ponad 50zł z przesyłką. Używkę do mordowania za jakieś 20zł.
Zależy też, czego wymagasz od routera

11 (edytowany przez Gruberek 2015-06-29 17:54:44)

Stabilne 11 MB/s z pendrive ( samba / FAT32 ). Po podłączeniu dysku bez HUB'a router się zrestartował. Testowane po wifi.

EDIT: Po kablu tak samo.

http://i.imgur.com/IpWflUu.png

EDIT2: Po WiFi jednak jest szybciej. Ustawiłem noscan na 1, karta spięła się na 300 Mbps i wyciągnąłem po sambie stabilne 12,5 MB/s. Powiem szczerze, że jestem zaskoczony. Generalnie po kablu nie mogłem wyciągnąć więcej, bo zarówno w routerze jak i w moim lapku jest LAN 100 Mbps

12

osiągi super jak dla mnie

13

Można jeszcze trochę zegar pociągnąć i jest szybciej... ale przestrzegam, ten MediaTek grzeje się jak żarówka i bez dodatkowego chłodzenia łatwo go upichcić na cacy.

14

pepe2k napisał/a:

Można jeszcze trochę zegar pociągnąć i jest szybciej... ale przestrzegam, ten MediaTek grzeje się jak żarówka i bez dodatkowego chłodzenia łatwo go upichcić na cacy.

To da radę zasilić to z <500mA jak np. MR3020?

15

Z 800mA na pewno działał ale modem LTE nie chodził za dobrze i czasami się rozłączał. Z zasilaczem 2A wszystko pięknie śmiga. Według nalepki na routerze wymagane zasilanie to właśnie 500mA.

16 (edytowany przez pepe2k 2015-06-29 18:39:24)

unreal napisał/a:
pepe2k napisał/a:

To da radę zasilić to z <500mA jak np. MR3020?

Wątpię (sam MT7620 w porywach bierze pod 3W), ta platforma potrzebuje więcej prądu niż coś na AR9331.

17

Hmm, podłączyłem pod miernik - wifi włączone, nic w usb nie ma, 1 kabel w ethernecie - 170mA.

EDIT: a WT1520 - 230mA...

18

Cezary napisał/a:

Hmm, podłączyłem pod miernik - wifi włączone, nic w usb nie ma, 1 kabel w ethernecie - 170mA.

EDIT: a WT1520 - 230mA...

A zrobili w końcu skalowanie zegara w OpenWrt na tego MediaTeka?
Według dokumentacji SoC bierze maksymalnie 3W, niecałe 2W typowo.

19

Nic na to nie wskazuje. Wg dmesg leci na 580MHz.

20

unreal napisał/a:

Najtańszy to nadal bedzie stary dobry wr740n. Nówki jeszcze możesz wyrwać na Alledrogo za trochę ponad 50zł z przesyłką. Używkę do mordowania za jakieś 20zł.

Właśnie WR740Nv4 mam do eksperymentów I2C, OW, na nim nie ma tak szkoda, bo ma uwalone 2 porty (w tym WAN).

Za to ten chiński router się u mnie nie spisze, bo musiałbym za nim dokładać kolejnego switcha, a to tylko kolejne badziewie żrące prąd...

W sumie to może zostać przy tym WR841N? Za 6 dych można mieć z przesyłką chyba nowy, tylko jakie wersje sprzętowe teraz chodzą?
Ja miałem v8, czytałem o v9, ale nie chcę wpaść na jakąś wersję bez możliwość wgrania OpenWRT.
Przy WR740N obawiam się mniejszej prędkości, na WR841N wyciągałem tak z 50Mbps, w pobliżu routera nawet w porywach chyba coś powyżej 60Mbps, tylko nie wiem czemu nie chciał się spinać na 300Mbps tylko 144Mbps z 4965agn.

21

admin2 napisał/a:
unreal napisał/a:

Właśnie WR740Nv4 mam do eksperymentów I2C, OW, na nim nie ma tak szkoda, bo ma uwalone 2 porty (w tym WAN).

Za to ten chiński router się u mnie nie spisze, bo musiałbym za nim dokładać kolejnego switcha, a to tylko kolejne badziewie żrące prąd...

W sumie to może zostać przy tym WR841N? Za 6 dych można mieć z przesyłką chyba nowy, tylko jakie wersje sprzętowe teraz chodzą?
Ja miałem v8, czytałem o v9, ale nie chcę wpaść na jakąś wersję bez możliwość wgrania OpenWRT.
Przy WR740N obawiam się mniejszej prędkości, na WR841N wyciągałem tak z 50Mbps, w pobliżu routera nawet w porywach chyba coś powyżej 60Mbps, tylko nie wiem czemu nie chciał się spinać na 300Mbps tylko 144Mbps z 4965agn.

Zostań w takim razie przy tym co masz. Poczekaj na coś "hakowalnego" poniżej 100zł z wbudowanym usb i gigabitowym switchem. wr740 i inne sprzęty na ar9331 są już bardzo dobrze oprogramowane i udokumentowane. Porównywalny jest jeszce rt3052, ale grzeje się i ma marną przepustowość na USB.
740 powinna wyciągnąć 50Mbit po WLAN, testowałem ją kiedyś na 100Mbit łączu. Na kablu szła w porywach >90Mbit, ale to na fabrycznym sofcie było.

22

Dostałem WR740n v4 ze spalonym portem WAN, VLAN powinien mu pomóc (wstępnie skonfigurowany) i już coś zaczyna śmigać.
Nie chce mi się robić flash moda, bo kość jest w innej obudowie i jak to na drutach będzie wyglądało, co więc warto wywalić w menuconfig, żeby LUCI się zmieściło o ile to możliwe na 4MB?
Na razie jedyne co mi wpadło do głowy to ipv6 się pozbyć.

23

Jak chcesz mieć LuCI to masz dwie opcje:
1. Wymienić flash
2. Zrobić mod USB i extroot

24

ipv6, pppp/ppoe, dropbear (!) jak nie chcesz hasła. Reszty praktycznie nie możesz ruszyć.

25

Wywaliłem tylko 2 pierwsze, choć kmoda od ipv6 nie udało mi się ruszyć mimo wywalenia teoretycznie wszystkich zależności i odznaczenia

Enable IPv6 support in packages

.
Zobaczę czy router zadziała stabilnie w docelowym środowisku, bo jednak po smażeniu nie wiadomo jak bardzo oberwał.
Jest taka kwestia, da się stwierdzić kiedy padł proc a kiedy trafo?
LED cały czas świecił, podmieniłem trafo, niestety na inne co wymagało drutowania, ale portu to nie ożywiło.

Także jakby ktoś chciał ten router czy podobne zastosować do LUCI, to przy własnym obrazku 4MB daje rady.

root@OpenWrt:/# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                  896.0K    244.0K    652.0K  27% /
/dev/root                 2.0M      2.0M         0 100% /rom
tmpfs                    14.2M    340.0K     13.8M   2% /tmp
/dev/mtdblock3          896.0K    244.0K    652.0K  27% /overlay
overlayfs:/overlay      896.0K    244.0K    652.0K  27% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev

Dam znać jak przejdą iperfy.