1

Temat: WDR3500 Ratunku!!!

Witam,
Przekazałem młodszemu koledze TP-Link wdr3500, aby skonfigurowal z openvpn. Czegoś brakowało i podjął próbę aktualizacji firmware - po wifi... jak to zwykle bywa "coś poszło źle" i od tej pory już się router nie uruchamia. Mruga tylko jedna dioda - jak uratować to urządzenie ??
Nie znalazłem niestety informacji - jeśli ktoś ma jakiś link -będę zobowiązany. Przepraszam jeśli temat powielam...

pozdrawiam

2

Odp: WDR3500 Ratunku!!!

Która dioda i jak mruga?

3

Dzięki za reakcję!
Musiałem czekać do dzisiaj, aby poprosić kogoś o włączenie i sprawdzenie.
Okazuje się, że mrugają co 3 sek wszystkie diody poza zasilaniem sad

4

Więc jest po prostu uwalony. Rozbieraj, podłączaj odpowiedni konwerter szeregowy, wgrywaj soft przez bootloader...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dzięki Cezary,
Czy taki konwerter będzie pasował?
http://allegro.pl/konwerter-przejsciowk … 20325.html
Jest gdzieś schemat pinów dla WDR3500???
Samą procedurę znalazłem tutaj:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr842nd - przez analogię wnioskuję,  że powinno być ok.

pozdrawiam

6

Kup lepiej coś na CP2102, mniej problemów ze sterownikami i podróbkami układów.
I nie kombinuj z analogiami, bo coś pokiełbasisz (np. adresy przy kasowaniu FLASH i skończy się na totalnym ucegleniu). Na OpenWrt Wiki znajdziesz wszelkie informacje, włącznie z opisem wyprowadzeń.

7

Teoretycznie może być. Serial masz tu: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr3500

8

wielkie dzięki!

9

Troszkę się wtrącę ale mam techniczne pytanie. Kupiłem konwerter na układzie CP2102 i nie wiem jak go użyć żeby czegoś nie popsuć. Konwerter ma wyprowadzone 6 pinów:
3.3V
RST
5V
TXC
RXC
GND

Jest do niego zworka i nie wiem na które piny ją założyć.

Zdjęcie konwertera:
http://elektromaniak.pl/allegro/img_right/cp2102ok.jpg

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

10

TXC
RXC
GND

Innych nie, możesz sobie od razy tylko 3 żyły wyrwać z tego przewodu żeby nie kusiło.

11

Cezary napisał/a:

TXC
RXC
GND

Innych nie, możesz sobie od razy tylko 3 żyły wyrwać z tego przewodu żeby nie kusiło.

Dzięki ale to akurat wiem. Tylko się zastanawiam nad tą zworką. Bo ona chyba służy do zmiany napięcia z 3.3 na 5V. Popraw mnie jeśli się mylę.

12

Spójrz na schemat konwertera, tego nikt Ci nie odpowie. Ponieważ widać tam gnd zaraz to być może dla testu zrobili pętle tx/rx, więc po prostu usuń tą zworkę.

13

Na elektronice znam się tak samo jak na hodowli jedwabników czyli wcale. Miałem nadzieję, że ktoś używa takiego konwertera i powie mi co i jak smile

14

Akurat tego konkretnego nie, na CP2102 tak. Usuń spokojnie tą zworkę.

15

Cezary napisał/a:

Akurat tego konkretnego nie, na CP2102 tak. Usuń spokojnie tą zworkę.

Mam problem z tym kabelkiem. W putty wszystko się ładnie wyświetla i mogę zatrzymać bootowanie. Mam ar7100> ale nie reaguje na żadne komendy. Jak wciskam enter to kursor przeskakuje na początek ar7100> i nic więcej. Co może być nie tak?

16

Skoro udało Ci się przerwać i na enter reaguje to raczej jest dobrze. Jak wiesz cokowiek i dasz enter to co masz? może echo lokalne masz wyłączone?

17 (edytowany przez Gruberek 2014-12-08 21:39:12)

Cezary napisał/a:

Skoro udało Ci się przerwać i na enter reaguje to raczej jest dobrze. Jak wiesz cokowiek i dasz enter to co masz? może echo lokalne masz wyłączone?

No właśnie na enter nie reaguje. Bootowanie przerwałem innym przyciskiem. Jak dam enter to kursor przeskakuje w putty i nic więcej.

EDIT:
Zamieniłem rx z tx i jest dobrze smile

18

Jak sobie w podobny sposób uwaliłem tplinka 3600 (wyłączyłem listę w zasilającą w czasu upgrade`u) to oddałem sprzęt na gwarancję. Po tygodniu miałem nową sztukę w domu smile

19 (edytowany przez banita 2014-12-09 02:18:48)

Animavitis - mój WDR3500 ma 4 mce... myślałem o tym, aby go odesłać.
Niemniej jednak pragnę z całej mocy podkreślić, że to forum śledzę od dłuższego czasu  - pomaga rozwiązać wiele wątpliwości.
Stoję przed wymianą łącza z Netii na LTE - tutaj znajduję odpowiedzi jakiego sprzętu użyć. Świetna robota!!!

A uwalonym routerem nie przejąłem się bardzo - kiedyś podobnie wykończyłem Ovislinka i udało się uratować smile

pozdrawiam