Temat: Jak to jest z tym BB i Gargoyle

Cześć!
Z jednej strony mam 1043nd z fajnym dopracowanym konfigiem wyklikanym w Twoim Gargoyle, drugiej strony strasznie ciągnie mnie do Linuksa 3.x.
Widze, ze udostepniasz jedynie BB bez GUI i z LUCI
Z tego co wiem, największy problem z przesiadką na LUCI z gargoyla mialbym z openvpn, którego nie da się wyklikać. Zasadniczo wszystkie moje maszyny w tym kilka serwerów mam na linuksie i wydaje mi się, że z dokumentacją byłbym w stanie przebić się przez ponowne skonfigurowanie wszystkiego na BB (nawet z konsoli), ale mi sie nie chce smile . Z drugiej strony czy da się zainstalować na BB (w szczegolnosci w wersji z czystą konsolą, którą wydałeś) Gargoyle? jest na to paczka?

Gargoyle zapowiedział BB pod koniec pazdziernika/poczatek listopada, a mi się czekać nie chce.
Czy da się łatwo zainstalowac Gargoyle (z obsluga openvpn) na obrazach BB (Twoich lub od wrt)?
Czy da się łatwo (powiedzmy, ze w ciagu 2 dni przez laika z wrt, z biegla obsluga konsoli) odtworzyc konfiguracje gargoyla na BB (sama konsola) z dzialajacym openvpn?

2

Odp: Jak to jest z tym BB i Gargoyle

Gargoyle to nie jest tylko paczka którą możesz zainstalować. To także kilkanaście mniejszych/większych zmian których nie ma w ogóle w openwrt, co powoduje że gargoyle stanowi system sam w sobie, mimo że w 95% zgodny z czystym OpenWrt.
Więc nie, paczki nie ma i nie możesz tego na BB zainstalować, gargoyle musi być dostosowane żeby chciało z BB działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Faktycznie, znalazłem nawet wątek na ten temat na forum Gargoyla.
Dzięki za odpowiedź, ciągnąc jednak temat chciałbym podtrzymać moje drugie pytanie,
Czy da się łatwo (powiedzmy, ze w ciagu 2 dni dla laika) odtworzyc konfiguracje gargoyla na BB (sama konsola/luci) z dzialajacym openvpn?
Są na to wszystko paczki i przejrzyste pliki konfiguracyjne?
Nie chcę sobie rozgrzebać urządzenia i spędzić nad tym tydzień albo naprawiać jakieś błędy po ssh, gdy będą wychodzić po jakimś czasie. Chciałbym możliwie szybko i sprawnie zrobić takie przejście.

4

Podpinam się, bo ostatnio też rozważam taką opcję.

5

Wydaje mi się że nie będzie tak łatwo przejść z AA na BB sporo zmian jest w rozmieszczeniu plików konfiguracyjnych.
Jeżeli przejście ma polegać na wgraniu BB i przekopiowaniu poprzedniego konfigu do /etc/config to raczej na pewno nie zadziała zależy kto ile w konsoli na działał.
Zastanawiam się czy w ogóle będzie opcja przejścia na gargoyle wydanego na BB z zachowaniem konfiguracji.
Może z wersji 1.6.2.x zadziała ale jak ktoś będzie miał 1.5.x.x to może być problem.

Cezary a czy gui dla gargoyle na BB się zmieni wiesz coś na ten temat ?

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

6

BB ma inne ustawienia niektórych plików (patrz wątek o różnicach w BB), więc nie, tak prosto nie będzie. I zachowanie ustawień z AA będzie po prostu głupią robotą bo potem będzie trzeba to uzupełnić o rzeczy specyficzne dla BB których w  AA nie było.

7 (edytowany przez build000 2014-08-31 09:05:58)

Ludziska - musicie się uzbroić w cierpliwość. Termin podany przez głównego twórcę gargulca jest nieprzypadkowy - wtedy prawdopodobnie ma nastąpić zamrożenie BB, co uczyni tą wersje stabilną. Wtedy dopiero autor będzie mógł dokonać dostosowania gargoyle pod BB, wiedząc, że autorzy openwrt nie zaskoczą  go już jakimiś większymi zmianami w samym rdzeniu BB.
Myślę, że to głównie o to chodzi.
Zapewne Cezary i inni już dokonują w swoim zaciszu stosownych prób/testów dostosowania gargulca do kodu BB, także jak BB stanie się stabilne, to nowy gargulec w oparciu o BB powinien się ukazać dosyć szybko. Tu chyba na prawdę nie ma sensu przyspieszać tego co i tak jest planowane, i na 100% nastąpi.
wink
EDIT: też mnie trochę martwi potencjalny brak "miękkiego przejścia" z gargulca AA na gargulec BB - ale co począć - cena postępu.
Na pocieszenie chciałbym przypomnieć wszystkim niezadowolonym podstawową prawdę - openwrt, gargoyle jak i w ogóle linux to wciąż ewoluujące projekty - czyli wieczna rzeźba - krótko mówiąc (dla porównania tej z pozoru niewygodnej sytuacji) to nie komercyjny M$, gdzie na nic praktycznie nie masz wpływu i jesteś skazany na łaskę producenta.
wink

8

No to teraz Was zaskoczę trudnym pytaniem smile : co dla tzw. cywilnego, zwykłego, zieloniutkiego użytkownika oznacza przejście z AA na BB? Jakie są różnice?

9 (edytowany przez build000 2014-08-31 09:10:24)

Np. pierwsze na co się sam natknąłem to zmiana wielu usług opierających się o procd, jak i generalnie uczynienie wielu skryptów plikami binarnymi - pierwsze co mi sie rzuciło w oczy. Poza tym zmiana ideologi obsługi przycisków/gpio. Zmarginalizowanie hotplug jako takiego...i wiele...wiele innych zmian.

10

Różnice główne od AA: https://openwrt.org/

Z punktu widzenia zwykłego użytkownika - niektóre rzeczy konfiguruje się inaczej, a system i komponenty jest znacznie nowszy.

11

Przypominam sobie podobną dyskusję na kilku forach gdy następowało przejście z B na AA. Trzeba sobie po prostu przyswoić, że nigdy nie było i nie będzie łatwo, i każdy z nas jest w pewnym stopniu ograniczony/zawieszony w jakimś tam przedziale czasu. Trzeba się po prostu dostosować lub...napisać swój własny system w oparciu zapewne, jak wszystkie podobne, o kod linucha.
wink

12

Ja jak rezygnowałem z gargulca to na początek rozkminiłem sobie wszystkie pliki w katalogu /etc/config, przynajmniej te podstawowe co były w tym katalogu po wgraniu firmware. Tam są:

root@red_viper:~# ls -al /etc/config/
drwxr-xr-x    1 root     root          4096 Aug 30 17:53 .
drwxr-xr-x    1 root     root          4096 Aug  7 23:20 ..
-rw-r--r--    1 root     root          1769 Aug 25 14:02 dhcp
-rw-r--r--    1 root     root           183 Aug 16 13:02 dropbear
-rw-r--r--    1 root     root          5349 Aug 24 08:56 firewall
-rw-r--r--    1 root     root          1115 Aug 25 14:42 fstab
-rw-r--r--    1 root     root          1341 Aug 28 12:19 network
-rw-r--r--    1 root     root          1004 Aug 15 17:06 system
-rw-r--r--    1 root     root          2187 Aug 30 20:38 wireless

Na wiki openwrt do każdego z tego pliku jest pełna dokumentacja zawierająca opisy wszystkich znajdujących się parametrów + szereg dodatkowych opcji, które nie są tam domyślnie sprecyzowane. Bierzesz i sobie czytasz:

http://wiki.openwrt.org/doc/uci/dhcp
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/dropbear  (ssh)
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/firewall
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/fstab
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/network
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/system
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless

Po przejrzeniu tych plików twój router ma:
- skonfigurowany DNS
- określony cache pod zapytania DNS
- skonfigurowany WAN statycznie lub dynamicznie (client dhcp)
- skonfigurowany server dhcp dla hostów w sieci
- określone statyczne lease dla klientów dhcp
- skonfigurowane połączenie ssh
- skonfigurowany filtr pakietów
- zdefiniowany extroot lub fullroot
- skonfigurowane montowanie zewnętrznych nosników
- skonfigurowaną przestrzeń wymiany
- określoną nazwę hosta
- skonfigurowany czas systemowy via ntp (client ntp)
- skonfigurowany server ntp dla hostów w sieci
- skonfigurowane ledy
- skonfigurowane wifi z obsługą:
  - wyboru konkretnego kanału lub tryb auto
  - kanałów 20, 40hz
  - określonych standardów wifi -- a/b/g/n
  - WPA2, PSK2 + pozostałe słabsze konfiguracje
  - WPS
  - trybu ap, sta, monitor i coś tam jeszcze
  - filtru mac
  - możliwości ukrycia sieci
  - możliwości zdefiniowania kraju

I to chyba tyle z domyślnych rzeczy. Przynajmniej tylę potrafię wyczytać z moich plików. Jak się opanuje tą konfigurację to potem tylko diff i można sobie przechodzić z czego się chce na co się chce i nie będzie to stanowić większego problemu. big_smile

Ja sobie do tego jeszcze dorobiłem:
- zaszyfrowane zapytania DNS
- rozdzielenie klas adresów na wifi i wire
- puszczenie ruchu z wifi w kanał TORa
- własny filter pakietów
- dynamiczne otwieranie portów na zaporze przy pomocy fwknopd (port knocking)
- kontrolę ruchu (traffic control) ,choć jeszcze nie w pełni
- server RADIUS z obsługą PEAP, TLS, TTLS
- statystyki collectd generowane przez rrdtool , dostępne przez http via server uhttp
- NFS
- VSFTP
- SSHFS -- możliwość zamontowania routera na lokalnym PC big_smile
- lekki tuning kernela via /etc/sysctl.conf

A to mój pierwszy router, który mam 2 miechy, z czego 2tygodnie był oryginalny firmware a kolejny miech gargulec. Także, skonfigurowanie tego wszystkiego nie jest znowu jakieś trudne, wystarczy wiedzieć co się chce osiągnąć i przeglądać texty na openwrt wiki i eko.one.pl . A jeszcze jest całe mnustwo rzeczy, które chce sobie przebadać. smile

13 (edytowany przez build000 2014-08-31 09:35:54)

No fakt - można też do tego podejść archeologicznie.
big_smile
Tylko zazwyczaj większość z nas nie ma na to tyle czasu i chęci...
Każdy chcąc, nie chcąc, pewne kwestie czyni pkt. odniesienia bez zagłębiania się zbyt mocno.
Z drugiej strony masz rację - bez rozkminienia podstaw trudno potem coś zmienić ponad standard.

14

Te linki do wiki openwrt, za wyjątkiem firewalla, to można rozpracować w jeden wieczór. Tam nie ma nic skomplikowanego. Ja dwa miesiące temu to miałem praktycznie zerowe pojęcie o routerach i wifi i chyba mam szczęście, że jeszcze nie uwaliłem tego routera. big_smile

15

morfik napisał/a:

A to mój pierwszy router, który mam 2 miechy, z czego 2tygodnie był oryginalny firmware a kolejny miech gargulec. Także, skonfigurowanie tego wszystkiego nie jest znowu jakieś trudne, wystarczy wiedzieć co się chce osiągnąć i przeglądać texty na openwrt wiki i eko.one.pl . A jeszcze jest całe mnustwo rzeczy, które chce sobie przebadać. smile

Mam kolejne pytanie z pozycji tzw. cywilnego, zwykłego, zieloniutkiego użytkownika.
Myślę, że zasadniczo interesują w/w użytkownia trzy kwestie:
- stabilne połączenie z ruterem (wifi i lan),
- łącze za ruterem tak szybkie na jakie pozwala dostawca internetu,
- bezpieczeństwo.

Z tego punktu widzenia, co ja mogę jeszcze wydusić z rutera grzebiąc w tych plikach konfiguracyjnych, poza osobistą satysfakcją wynikającą z nowych umiejętności?

16

Sam router działa jako router, więc tu więcej nie wygrzebiesz. Natomiast możesz skonfigurować i zrobić całą masę usług, od ściągania danych, poprzez udostępnienie materiałów na ich obróbce skończywszy.

17 (edytowany przez darekkkk 2014-08-31 11:54:04)

Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienia.

W takim razie konkretyzując moje pytania: jakie usługi "extra" mogę jeszcze uruchomić na prościutkim urządzeniu pt. TP-Link WR-740N ver.4?
Poza "dolutowaniem" portu USB - to już widziałem na tym forum i dla mnie to zupełny hardcore smile.

18

Proszę: http://eko.one.pl/?p=openwrt-features, o ile masz jeszcze miejsce we flash na to.

19

Cezary napisał/a:

o ile masz jeszcze miejsce we flash na to.

To miałeś na myśli?
Zajętość pamięci RAM:12.9MB / 28.4MB (45.5%)

20 (edytowany przez build000 2014-08-31 12:02:00)

zapodaj w konsoli "df -h" i tu wklej wynik.

21

flash to nie jest pamięć tam. Dwa różne typy pamięci. ram to operacyjna potrzebna systemowi do życia, flash gdzie masz system operacyjny i dodatkowe dane - analogia do dysku w komputerze. Używasz komputera prawda?

22 (edytowany przez build000 2014-08-31 12:04:45)

flash to coś jak dysk w zwykłym kompie - robi za pamięć trwałą do przechowywania systemu.
hehe - coś jak C:\ w wingrozie.

23 (edytowany przez darekkkk 2014-08-31 12:09:21)

build000 napisał/a:

zapodaj w konsoli "df -h" i tu wklej wynik.

System plików  rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda2       9,6G  7,0G  2,2G  77% /
none            4,0K     0  4,0K   0% /sys/fs/cgroup
udev            987M   12K  987M   1% /dev
tmpfs           201M  1,4M  199M   1% /run
none            5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
none           1001M  148K 1001M   1% /run/shm
none            100M   20K  100M   1% /run/user
/dev/sda7       513G  501G   12G  98% /media/******
/dev/sda6        48G   19G   27G  42% /home

Hm, obawiam się, że są to dane komputera a nie rutera.

24 (edytowany przez build000 2014-08-31 12:12:58)

W routerze zapodaj tą komendę, łączac sie przez ssh do powłoki systemowej routera - wydawało mi się to tak oczywiste, że nawet o tym nie wspomniałem, gdzie masz wydać tą komendę...
wink

EDIT:
W ramach "pokuty" rozwojowej kolega ma obowiązek przestudiować od deski do deski http://eko.one.pl/ - wtedy będziemy nawijać dalej.
big_smile

25

build000 napisał/a:

W routerze zapodaj tą komendę, łączac sie przez ssh do powłoki systemowej.

Upss, chyba dotarliśmy do kresu moich umiejętności - chyba sobie odpuszczę.
Dziękuję za życzliwość i cierpliwość.