1

Temat: wr740n wolne GPIO?

Witam
Mam na warsztacie router jak w tytule.
Zastanawiałem się czy wszystkie piny są już wykorzystane. Jak wiadomo część z 29 dostępnych w ar9331 jest podciągnięta do masy lub zasilania i nie można ich ruszać, natomiast pozostałe do diod i przycisków z których nie chcę rezygnować. Podpiąłem się bezpośrednio do GPIO8 tuż przy układzie (a' la USB mod, który w tej chwili też jest zrobiony i działa). Pin wydawał się nie być nigdzie podłączony. W /sys/class/gpio mam tylko gpio8 właśnie, i okazuje się że mogę nim "machać" (stan wysoki to ok. 2.6V). Próbowałem podpiąć ds18b20 z zasilaniem 3.3V, zgodnie z poradnikiem Openwrt - GPIO, ale bezskutecznie. Dodam, że na routerze działa w tej chwili GargoylePL dla mr3220v2 z eko. Na pinoucie z wr703n GPIO8 figuruje jako usb power, więc może jednak nie da się go użyć? Czy ktoś podjął podobny temat?

2

Odp: wr740n wolne GPIO?

Po kolei - czemu do wr740 wgrałeś soft od 3220 i co to ma wspólnego z gpio z 703 jak to inny model?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Modele inne, ale SoC ten sam.
Soft z 3220 ma kompletną obsługę usb i działa wzorowo na moim wr 740n v4.26, więc dlaczego go nie użyć.
W wr 703 GPIO8 może służyć do załączania zasilania usb przy starcie routera (??), czy ktoś może to potwierdzić?
To oznaczałoby że nie nadaje się dla interfejsu 1wire który próbuję uruchomić.

4

I dlatego się pytam: co ma konstrukcja 703 do 740, mimo  że używają tego samego soc? Nie sugeruj się tym jeżeli tam jest wykorzystywane go czegoś to tu też tak będzie? W 740 musisz sobie poszukać które gpio jest wolne jeżeli nie chcesz tych od ledów i gpio wykorzystywać.

5

No właśnie GPIO8 wydaje się wolne, można ustawić mu value i reaguje. Tylko działać z termometrem nie chce, a wszystkie moduły do 1wire są załadowane, a podłączenie i konfiguracja wydają się prawidłowe. Ostatecznie, mógłbym na przykład wylutować diodę od wps, tylko jak wtedy spowodować, żeby nowy pin pojawił się w /sys/class/gpio? W tej chwili jest tam tylko nieszczęsne gpio8 właśnie.

6

A odczytać wartość z niego możesz?

7

Tak, wartość w:
/sys/class/gpio/gpio8/value
zmienia się na 0 lub 1 po przyłożeniu masy lub zasilania.

8

1Wire więc też powinno działać. Wykrywa czujnik na magistrali w ogóle?

9 (edytowany przez unreal 2014-11-15 12:10:31)

Nie, w /sys/bus/w1/drivers/w1_slave_driver nie ma katalogu z id czujnika sad
Spróbuję jeszcze pokombinować z rezystorem podciągającym, niestety dopiero jutro wieczorem będę miał dostęp do routera. Na razie jest 2.2 kohm. Może problem stanowi 2.6V przy stanie wysokim i trzeba dać słabszy rezystor, chociaż tu na forum widzałem jak ds18b20 działał ludziom na gołym GPIO bez większego kombinowania.
Oczywiście termometr połączony w trybie aktywnym, 2.6V to za mało na działanie pasożytniczo.

10

Problemem może być zasilanie czujnika. Daj 5v na vcc dsa i zobaczysz czy działa.

11 (edytowany przez unreal 2014-11-15 13:11:29)

Nie pójdzie z dymem mi to? Dam +5V na vcc i podciąg data do 3.3V rezystorem, masa wspólna bo router działa z 5V zasilacza. Ds w żadnym momencie nie podciągnie linii data do 5V?

12

To trzaśnij sobie jakiś układzik z tranzystorem. Poszukaj, bo niektóre egzemplarze chodzą na 3v3

13

Właśnie ds powinien zadowolić się 3.3V, w karcie katalogowej 18b20 ma min supply voltage 3V, a input logic high +2.2V, więc powinno styknąć tak jak jest. Próbowałem z dwoma egzemplarzami. Z raspim każdy ds jaki miałem działał bezproblemowo przy 3.3V na zasilaniu, no chyba, że zakładamy istnienie podróbek które nie trzymają parametrów. Może ładowanie modułów ma jeszcze szczególne znaczenie, bo w /etc/modules.d mam w1-gpio-custom po wszystkich innych z w1, a przed w1-therm.

14

A tak w ogóle to custom załadowałeś z parametrami?

15

Tak, w modules.d ma parametr: w1-gpio-custom bus0=0,8,0
Wcześniej  po zainstalowaniu w1-gpio-custom nie było w modules.d, wywoływanie z insmod i paramerem powyzej tez nie dzialalo. W niedziele posprawdzam jeszcze raz konfig i lutowanie i moze sie cos wyjasni.

16

Ok, moduł w1-gpio-custom powinien być ładowany przed w1-master i w1-slave, pomogła zamiana kolejności w /etc/modules.d. Trzeba też było dać słaby pull-up (10k). Gpio zmienione na 20, nie sprawdzałem, czy na 8 działa, ale powinno. Ogólnie, przynajmniej 8 pinów jest niepołączonych, ale dostęp jest tylko po problematycznym lutowaniu tuż przy SoC i często wymagałby borowania.