Temat: WDR4300 Gargoyle 1.6.2.2+drukarka seria HP5900

Posiadam drukarkę HP5900, która do tej pory była udostępniona w sieci za pomocą kompa stacjonarnego. Ponieważ padł routerek dostępowy postanowiłem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu (nowy router+serwer wydruku) i zakupiłem WDR4300. Na oryginalnym firmware producent spieprzył temat serwera maksymalnie utrudniając korzystanie z drukarki przez wiele kompów podłączonych do routerka. Zainstalowałem Gargoyle, podłączyłem drukarkę - router ją wykrył i zaproponował połączenie z nią przez protokół HP JET Direct - i tu utknąłem - z żadnego z trzech podłączonych kompów (2xWinXP+win7) nie udało mi się nawiązać połączenia z drukarką.

Proszę o podpowiedź w tym temacie.

2

Odp: WDR4300 Gargoyle 1.6.2.2+drukarka seria HP5900

Konfigurację klienta masz tutaj: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/p910n … he.clients
Choć nie jest powiedziane że ten konkretny model będzie chciał działać z p910nd, to po prostu musisz sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: WDR4300 Gargoyle 1.6.2.2+drukarka seria HP5900

Dziękuję Cezary - pomogła instrukcja - a właściwie dwa jej punkty - należy instalować drukarkę jako lokalną a nie sieciową oraz przy tworzeniu portu IP nie wybieramy gotowego protokołu tylko definiujemy swój. Gargulec nakłania użytkownika do wyboru protokołu JetDirect i w tym cały problem.

Pozdrawiam