1

Temat: TP Link TL-WR1043nd v2 problem z WiFi

Witam.
Do tej pory konfiguracja była taka:
Tp Link podłączony do modemu UPC (łącze 30 Mbit)
Transfery: (wg speedtest.net)
Kabel: 29 Mbit
WiFi: 27-29 Mbit
Działało tak zarówno na org firmware jak i na dd-wrt i openwrt.
Jednym słowem było okej.
Wczoraj przesiadka na łącze 60Mbit i wymiana modemu UPC na router z modemem ubee-evw3226.
Na routerze UPC - Transfery
Kabel - 58 Mbit
WiFi - 58 Mbit
Spialem je trybem bridge (ustawienie trybu w routerze UPC z Router na Bridge)
Na TP Linku niezależnie od firmware -Transfery
Kabel - 58 Mbit
WiFi - max 32 Mbit i za cholerę nie chce byc wiecej.
To nie wina karty sieciowej w laptopie gdyż podłączając sie bezpośrednio do routera upc mam po 58Mbit zarówno na kablu jak i wifi.
Co może byc przyczyna ?
Prosze o pomoc bo zarwalem noc i pol dnia i skończyły mi sie pomysły.

2

Odp: TP Link TL-WR1043nd v2 problem z WiFi

Na oryginalnym też masz max 32?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak. Zarówno na oryginalnym sofcie jak i alternatywnych maksymalny transfer wg speedtest.net to 32Mbity :-/

4

Ja bym nie wykluczał problemów po stronie klienta... przetestuj z innym urządzeniem.

5 (edytowany przez build000 2014-09-24 18:33:25)

Sprawa jest banalna - wywal ube i weź tylko modem kablowy, jak uda Ci się od nich wyciągnąć wink
Tak najlepiej zrobić docelowo - jak pytasz dlaczego - przestudiuj chociażby to forum czy inne fora traktujące o UPC i ich "wiodących modemo-routerach" oraz stosowanym w nich fw. Do 120 Mb/s mogłeś śmiało zostać przy tym modemie co miałeś - podeszli Cię... wink

6

Jakie znaczenie niby ma tutaj modem/modemo-router?
Zamiast lać wodę polecam następnym razem dokładne, i co ważniejsze - ze zrozumieniem (!), czytanie postów:

scoott napisał/a:

[...]
Spialem je [modem UPC i WR1043NDv2] trybem bridge (ustawienie trybu w routerze UPC z Router na Bridge)
Kabel - 58 Mbit
To nie wina karty sieciowej w laptopie gdyż podłączając sie bezpośrednio do routera upc mam po 58Mbit zarówno na kablu jak i wifi.
[...]

7

Dokładnie. Modem/router od UPC gwarantuje mi odpowiednia przepustowość.
Jutro spróbuje podpiąć inny router zamiast TL-WR1043 i zobaczymy czy "poda" pełną przepustowość po WiFi.
Czy jest możliwe uszkodzenie radia w TP-Linku tak ze podaje tylko max 30Mbit ?

8

scoott napisał/a:

Dokładnie. Modem/router od UPC gwarantuje mi odpowiednia przepustowość.
Jutro spróbuje podpiąć inny router zamiast TL-WR1043 i zobaczymy czy "poda" pełną przepustowość po WiFi.
Czy jest możliwe uszkodzenie radia w TP-Linku tak ze podaje tylko max 30Mbit ?

Wszystko jest możliwe... przetestuj na innym urządzeniu klienckim i podaj z jaką przepływnością bitową łączy Ci się laptop z tym TP-Linkiem.

9

Zastanawia mnie jeszcze fakt "pływania" prędkości wewnętrznej sieci WLAN. Ta na TP-Linku skacze od 150Mbit do 300Mbit. Czasem nawet spada do 56Mbit. Natomiast na routerze UPC nie przekracza 100Mbit a głownie oscyluje w granicach 72Mbitow - a mimo to na tym urządzeniu uzyskuje pełny transfer przy przepustowości łącza 60Mbit.
Kartę w laptopie mam Intel WiFi Link 1000.

10 (edytowany przez scoott 2014-09-26 19:13:53)

W dniu dzisiejszym podmieniłem router na TP-Link TL-WR740N (n150) i jest to samo - prędkość na wszystkich kanałach jest nawet nieco mniejsza 19-24Mbit.
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł dlaczego na routerze od UPC jest 58Mbitów (kabel,wifi) a na TP-Linkach 20-30Mbit (wifi) i 58Mbit (kabel) ?

11

Twoje urządzenia klienckie nie lubią się z układami WiFi na Atherosie?

12

Próbuje od UPC wydębić modem Cisco EPC3212 - zostałem zmuszony do napisania rezygnacji z usługi - może wymienią mi to urządzenie Ubee.
Nie wydaje mi się by moja karta WiFi w laptopie (Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 1000) nie lubiała się z TP-Linkiem.
Celuję, że to Ubee w jakiś sposób "ubija" transfer.... mogę się mylić ale nic innego już do głowy mi nie przychodzi.
Mam jeszcze kompa na WiFi w którym jest karta WiFi firmy Ralink i tam też transfer rzędu 30-35Mbit.

13

Dywagacje zupełnie nie mają sensu - w jaki niby sposób modemo-router w trybie bridge miałby ubijać transfer tylko po Wi-Fi na podłączonym do niego routerze? Ta koncepcja nie ma w ogóle sensu, a Ty dodatkowo nie podajesz żadnych konkretniejszych informacji poza tym, że jest wolniej. Jak ten laptop łączy Ci się z routerem czasami z prędkością 56 Mbps (jak sam napisałeś wcześniej), to niby w jaki sposób chcesz uzyskać 58 Mbps? Prędkość połączenia to maksymalna przepływność bitowa, uwzględniająca wszelkie narzuty - z połączenia 56 Mbps możesz mieć realnie przepustowość właśnie na poziomie 30 Mbps. Jak chcesz mieć dobrze, to masz mieć spiętego laptopa z routerem w maksymalnej możliwej prędkości - 300/450 na WR1043NDv2 lub 150 na WR740N i kropka. Zobacz czy czasem ten Intel nie ma włączonej opcji oszczędzania energii - jak ma, to wyłącz.

Dopóki nie przetestujesz tych routerów z innym urządzeniem lub inną kartą WiFi w tym samym laptopie, to się niczego nie dowiesz. U mnie WR1043NDv2 wyciąga spokojnie 200-220 Mbps z kartą WDN4800 (stacjonarny PC).

14 (edytowany przez build000 2014-09-27 06:03:40)

pepe2k napisał/a:

Jakie znaczenie niby ma tutaj modem/modemo-router?
Zamiast lać wodę polecam następnym razem dokładne, i co ważniejsze - ze zrozumieniem (!), czytanie postów:

scoott napisał/a:

[...]
Spialem je [modem UPC i WR1043NDv2] trybem bridge (ustawienie trybu w routerze UPC z Router na Bridge)
Kabel - 58 Mbit
[...]

pepe2k - po prostu jesteś zbyt ograniczony by to pojąć - po co o tym setki ludzi pisze na wielu forach i na końcu wszyscy dochodzą do podobnych konkluzji ? Kto nie zamieni modemo-routera na zwykły modem kablowy ten nie dojrzy różnicy. Samo openwrt też w końcu przycina transfer, jest wiele różnych możliwości, i.t.d. dlaczego wifi  tak działa a nie inaczej - jedno jest pewne - podmienić urządzenia dla testu i się przekonać samemu - tak to czyste teoretyzowanie ... to jest dopiero lanie wody .. hehe. big_smile

15

pepe2k napisał/a:

Dywagacje zupełnie nie mają sensu - w jaki niby sposób modemo-router w trybie bridge miałby ubijać transfer tylko po Wi-Fi na podłączonym do niego routerze? Ta koncepcja nie ma w ogóle sensu, a Ty dodatkowo nie podajesz żadnych konkretniejszych informacji poza tym, że jest wolniej. Jak ten laptop łączy Ci się z routerem czasami z prędkością 56 Mbps (jak sam napisałeś wcześniej), to niby w jaki sposób chcesz uzyskać 58 Mbps? Prędkość połączenia to maksymalna przepływność bitowa, uwzględniająca wszelkie narzuty - z połączenia 56 Mbps możesz mieć realnie przepustowość właśnie na poziomie 30 Mbps. Jak chcesz mieć dobrze, to masz mieć spiętego laptopa z routerem w maksymalnej możliwej prędkości - 300/450 na WR1043NDv2 lub 150 na WR740N i kropka. Zobacz czy czasem ten Intel nie ma włączonej opcji oszczędzania energii - jak ma, to wyłącz.

Dopóki nie przetestujesz tych routerów z innym urządzeniem lub inną kartą WiFi w tym samym laptopie, to się niczego nie dowiesz. U mnie WR1043NDv2 wyciąga spokojnie 200-220 Mbps z kartą WDN4800 (stacjonarny PC).

Trochę się nie zrozumieliśmy.
Połączenie bezprzewodowe między laptopem a WRT1043ND - prędkość 300 Mbps - czasem spadnie na chwilkę do 150 Mbps - więc tu kłopotu nie ma.
Chodzi mi o szybkość łącza internetowego po WIFI - mierzonego za pomocą strony www.speedtest.net - tam będąc podłączonym po WiFi z WR1043ND z dwóch różnych komputerów uzyskuję różnie od 28-35 Mbit. A na kablu 58 Mbit.
W dniu jutrzejszym instalują mi w miejsce Ubee - modem Cisco 3212.
Po zainstalowaniu przeprowadzę testy i dam znać.
Pozdrawiam

16

A więc jestem już po wymianie routera Ubee na modem CISCO EP3212 i powiem tylko tyle, nie mam pojęcia co było przyczyną "ubijania" transferu po WIFI (mostek Ubee ->Tp-Link) w każdym bądź razie teraz mam pełne 58 Mbit zarówno na kablu jak i po Wifi. Tp-Link spięty z modemem Cisco. Dowiedziałem się od technika z UPC, że wpychają te routery swoje na siłę bo chcą aby każdy klient UPC miał WIFI od nich.