Odp: Połączenie routera z centralą alarmową - jak najprościej?
Prosty test - do każdego z wejść podłącz kabelek od gnd. Wszędzie ma być 0. Później kabelek z vcc - wszędzie ma być 1. Jak miga i wariuje to znaczy że coś z lutowaniem masz nie tak.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Połączenie routera z centralą alarmową - jak najprościej?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Prosty test - do każdego z wejść podłącz kabelek od gnd. Wszędzie ma być 0. Później kabelek z vcc - wszędzie ma być 1. Jak miga i wariuje to znaczy że coś z lutowaniem masz nie tak.
Na PB2 miałem zawsze 1 nawet zanim zacząłem lutować.
No i problem w tym, że ja nie wiem który jest gnd, vcc, PB2 i PB5.
Jak PB0 zepnę z RST to jest 1. Tylko gdy rozwarty to wariuje.
Rozwartego nie czytaj bo stan nie ustalony o ile nie masz rezystora pull-up/pull-down. Albo do masy, albo od zasilania i dopiero czytaj. Gnd i vcc masz przecież na styku usb
Do masy działa OK - 0 i przestał wariować.  Dziękuję.
 Dziękuję.
Tak swoją drogą to attiny85 ma wewnętrzne rezystory podciągające które można włączyć.
Coś się sypie. Co kilka dni router odczytuje niewłaściwe wartości dla poszczególnych linii i przestaje reagować na zmiany.
Konkretnie, (właśnie teraz) /sys/class/gpio/PB0/value i /sys/class/gpio/PB1/value zwracają '1' pomimo, że obie linie są w stanie 0. Attiny raczej działa prawidłowo bo przy zmianie stanu PB1 dioda zapala się i gaśnie. Router jednak tych zmian nie odnotowuje. W logach nic nie ma. Pomaga tylko restart routera, po którym całość działa ok przez kolejnych klika dni.
Gdzie szukać przyczyny i jak to ewentualnie rozwiązać?
Odczytaj ręcznie stan programem z przykładów littlewire i zobacz co zwraca.
Nie potrafię go sobie skompilować, nie wiem jak się za to zabrać... 
Poczekaj do wieczora to skompiluję.
Poczekam. Dzięki.
W międzyczasie coś się wydarzyło. W logu jest tak:
Aug  5 19:06:24 Rooter kern.info kernel: [345582.990000] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 5
Aug  5 19:06:24 Rooter kern.err kernel: [345582.990000] gpio-lw-usb 1-1.2:1.0: Failed to remove the GPIO controller: -16
Aug  5 19:06:25 Rooter kern.info kernel: [345583.740000] usb 1-1.2: new low-speed USB device number 9 using ehci-platform
Aug  5 19:06:25 Rooter user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.0: Manufacturer=? Product=? Serial=?
Aug  5 19:06:30 Rooter kern.info kernel: [345588.620000] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 9
Aug  5 19:06:30 Rooter kern.info kernel: [345589.120000] usb 1-1.2: new low-speed USB device number 10 using ehci-platform
Aug  5 19:06:30 Rooter kern.info kernel: [345589.250000] gpio-lw-usb 1-1.2:1.0: version 1.04 found at bus 001 address 010
Aug  5 19:06:30 Rooter kern.err kernel: [345589.260000] gpiochip_add: gpios 50..55 (Little Wire) failed to register
Aug  5 19:06:30 Rooter kern.err kernel: [345589.270000] gpio-lw-usb 1-1.2:1.0: Failed writing: -16
Aug  5 19:06:30 Rooter kern.warn kernel: [345589.270000] gpio-lw-usb: probe of 1-1.2:1.0 failed with error -16
Aug  5 19:06:31 Rooter user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.0: Manufacturer=? Product=USBtinySPI Serial=512Rozłączyło ci całe usb. I nie zarejestrowało znów, bo wcześniej były zdefiniowane te gpio.
Tak, to rozumiem. Zupełnie nie wiem dlaczego tak się dzieje. W tym samym czasie modem podpięty do tego samego huba USB działał prawidłowo. 
No i pytanie czy jest jakiś sposób, żeby się jednak gpio rejestrowało ponownie, bo teraz to tylko restart.
Wyładuj moduł, zobacz czy możesz unexport na gpio zrobić. Jak nie to zostaje restart.
http://dl.eko.one.pl/projekty/usbrelay/ … re/lw-gpio
Ściągnij do routera, zainstaluj libusb jak nie masz, wyładuj moduł od gpio, zrób chmod 755, uruchom. To część programu od sterowania przekaźnikami które na attiny/littlewire robiłem.
rozwiń proszę "wyładuj moduł od gpio".
rmmod gpio-lw-usb
rmmod: can't unload 'gpio_lw_usb': Resource temporarily unavailable
Sorry, restart.
OK zrobiłem restart, rmmod gpio-lw-usb ale jest czasem tak:
root@Rooter:~# /bin/lw-gpio status
Could not find USB device Little wire!albo tak (chociaż jedna linia była załączona):
root@Rooter:~# /bin/lw-gpio status
port 1: off
port 2: off
port 3: off
port 4: offTo pierwsze - nie znajduje urządzenia na usb. To drugie - odpytuje się bezpośrednio lw o stan portów, więc ... coś masz z tą komunikacją po usb.
Zostawmy to w takim razie teraz. Jeśli dobrze pójdzie, w przyszłym tygodniu doczekam się wreszcie kablowego łącza internetowego. Modem i hub trafią do szuflady. Attiny podłączę bezpośrednio do USB, a przy okazji zrobię upgrade Gargoyle. Poustawiam wszystko od nowa i zobaczymy.
Niestety dalej nie działa. Twój program ma problemy z komunikacją z moim attiny. Zaraz po restarcie, gdy obie używane przeze mnie linie są otwarte, wszystko jest OK. Nie ma błędów "Could not find USB device Little wire!". Jednak gdy zamknę jedną z linii, ponownie albo nie widzi LW albo pisze, że wszystkie porty "off".
Kiedy czytam bezpośrednio z /sys/class/gpio/PB0/value albo /sys/class/gpio/PB1/value to teoretycznie działa, ale dziś nad ranem router się zrestartował sam z siebie i podejrzewam, że to z powodu attiny.
Tak jak pisałem, pozbyłem się huba i użyłem najlepszego kabla USB jaki mam. Zainstalowałem Gargoyle PL 1.6.1.5 i skonfigurowałem od podstaw. Czy to możliwe, że wysiada złącze USB w moim routerze (WNDR3700)?
Ja nie mam problemów a mam cały czas podłączony. To że nie znajduje to po prostu problem z usb - w logi patrz. Zresztą nie musisz korzystać z tego modułu, możesz bezpośrednio sterować littlewire ich przykładami.
W logach nic nie ma.
Pewnie najlepszy do moich zastosowań byłby ten program: https://github.com/littlewire/Little-Wi … wbuttond.c ale jak pisałem, nie potrafię go sobie skompilować. Pomożesz?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Połączenie routera z centralą alarmową - jak najprościej?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc