Temat: Tajemnicze reboot'y OpenWRT na TL-WR1043N

Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałbym serdecznie powitać wszystkich użytkowników forum.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu dosyć szczególnego zachowania OpenWRT AA 12.09.1. Postawiłem i skonfigurowałem jakies 2 tyg temu, wszystko działało jak należy. Dzisiaj zaobserwowałem ze router stał się niestabilny ( żadnego upgdajtu / zmian konfiguracji nie było. Od momentu konfiguracji pracował nietknięty). Jest możliwa reporodukcja- na przykład w momencie pobierania pliku ze statystyką zużycia pasma, albo backup'u konfiguracji przez GUI, po kilku sekundach pracy nad zadaniem system pada.
W pliku ze statystyką jest:
"cat: can't open '/tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh': No such file or directory"

Patrzyłem w logi, ale po padzie systemu są tylko wpisy od momentu restartu - i tu pierwsze pytanie: czy są gdzieś przechowywane logi w sposób bardziej nieulotny?

Moje podejrzenia padły na zajętość systemu pliku, ale nie wygląda to najgorzej:
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                    1.5M    272.0K      1.2M  18% /
/dev/root                 5.5M      5.5M         0 100% /rom
tmpfs                    14.2M    100.0K     14.1M   1% /tmp
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/mtdblock3            1.5M    272.0K      1.2M  18% /overlay
overlayfs:/overlay        1.5M    272.0K      1.2M  18% /

również samo obciążenie w momencie awarii jest właściwie do przetrwania (to co zarejestrował top w momencie padu)
Mem: 28072K used, 1084K free, 0K shrd, 3432K buff, 9516K cached
CPU:   0% usr   2% sys   0% nic  89% idle   6% io   0% irq   0% sirq
Load average: 0.00 0.04 0.05 1/50 2052

Zebrałem logi, dmesg, uci export,  (nie chce zamieszczac wszystkiego we wiadomości bo zaciemnie, ale na żądanie to oczywiście - wiem że nikt z fusów nie wróży ) i może coś takiego to problem?
Apr  1 08:00:10 white user.err syslog: error starting threads: errno 89 (Function not implemented)
Apr  1 08:00:10 white user.info sysinit: exportfs: could not open /var/lib/nfs/.etab.lock for locking: errno 2 (No such file or directory)
Apr  1 08:00:10 white user.info sysinit: exportfs: can't lock /var/lib/nfs/etab for writing
Apr  1 08:00:10 white user.info sysinit: exportfs: could not open /var/lib/nfs/.xtab.lock for locking: errno 2 (No such file or directory)
Apr  1 08:00:10 white user.info sysinit: exportfs: can't lock /var/lib/nfs/xtab for writing
Apr  1 08:00:10 white user.info sysinit: ERROR: No valid dynamic DNS service configurations defined
Apr  1 08:00:10 white user.info sysinit: (Did you specify correct configuration file path?)

Czy ktoś natrafił na podobny problem albo ma jakiś pomysł co/gdzie można jeszcze sprawdzić?

Dzieki
Krzybar

2

Odp: Tajemnicze reboot'y OpenWRT na TL-WR1043N

Nic tu nie ma ciekawego.

Używasz może modemu 3g? smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Tajemnicze reboot'y OpenWRT na TL-WR1043N

Hej,
Dzieki za zainteresowanie.
No właśnie, nic nie ma w logach, nuda smile
A tak poważnie to tak, używam 3G modem Huawei E160G (podłączony przez aktywny hub wiec problemy z mocą odpadają).

Tak jak było poruszone w innym wątku zmieniłem z palca date (tylko to, zadnych firstbootów, wgrywania nowego softu, innych zmian).
Było blisko -9h różnicy do czasu rzeczywistego. Restart i system jest stabilny, w tej chwili uptime 30min i bez niespodzianek. Ściąganie backupów konfiguracji i bandwidth nie powoduje żadnych niespodzianek (chociaż nie wiem czy to był obiaw, przyczyna czy zupelnie nieskorelowane z rebootami). Na pewno przed dostrojeniem czasu w bandwidth.csv było tylko "cat: can't open '/tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh': No such file or directory" a teraz plik jest generowany poprawnie z historycznymi danymi (ufff!). Czyli rozwiązane choć po ilości raportów od użytkowników coś musi być na rzeczy.
Nie zaszkodzi potestowac troche zmiany czasu (jak wykroje trochę czasu to potestuje).