Temat: TP-LINK TL-WR1043ND - bardzo niska prędkość internetu po WiFi
Witam.
Zabrnąłem w jakiś dziwny zaułek w konfiguracji routera.
Mam łącze 60Mb/s od UPC i modem CISCO od dostawcy. Do tego dokupiłem router TL-WR1043ND, uruchomiałem na nim Gargoyle 1.5.9.6 ze strony eko.one.pl. Soft jest super, dużo lepiej mi się z nim pracuje niż z firmowym. Ale do rzeczy:
Na kablu wpiętym do modemu mam deklarowaną prędkość, na kablu wpiętym do routera również, natomiast po WiFi z trudem wyciskam 3Mb/s. Był taki moment dwa dni temu, że WiFi zahulało, aż miło, niestety przy próbie włączenia filtrowania MAC i QoS router restartował się w kółko. Przywróciłem na chwilę oryginalny soft, ale mam na nim te same objawy. Karta w laptopie pokazuje prędkość 65Mb/s, W LinSSid nie widzę zakłóceń, które tłumaczyły by moje problemy. Generalnie całość spisuje się gorzej niż przed upgradem z 25Mb/s i routera bodaj wr-340G, gdzie bez problemu sięgałem deklarowanej prędkości, najlepiej to było widoczne w chwili aktualizacji systemu z repozytoriów na TASKU. Teraz nawet ze wspomnianego TASKA, do którego mam notabene ze 3km w linii prostej, "kapie" mi marne 300Kb/s.
Podejrzewam jakiś konflikt na linii modem - router, ale potrafię dojść gdzie on tkwi.
Edycja
Teraz po restarcie nawet po kablu z routera dostaję 3Mb/s
Edycja:
Ciekawa historia, zostawiłem go w nocy, byłem już zmęczony i nic sensownego nie przychodziło mi do głowy. Całość jakby się namyśliła, router się "rozkręcił" i po WiFi na testach wskazuje do 42Mb/s. Kłopot w tym, że nie ustawiłem żadnych zabezpieczeń, ale aż się boję go dotykać żeby nic się nie popieprzyło po restarcie.