1 (edytowany przez Jarni 2013-04-03 09:32:00)

Temat: TP-LINK TL-WR1043ND - bardzo niska prędkość internetu po WiFi

Witam.
Zabrnąłem w jakiś dziwny zaułek w konfiguracji routera.
Mam łącze 60Mb/s od UPC i modem CISCO od dostawcy. Do tego dokupiłem router  TL-WR1043ND, uruchomiałem na nim Gargoyle 1.5.9.6 ze strony eko.one.pl. Soft jest super, dużo lepiej mi się z nim pracuje niż z firmowym. Ale do rzeczy:
Na kablu wpiętym do modemu mam deklarowaną prędkość, na kablu wpiętym do routera również, natomiast po WiFi z trudem wyciskam 3Mb/s. Był taki moment dwa dni temu, że WiFi zahulało, aż miło, niestety przy próbie włączenia filtrowania MAC i QoS router restartował się w kółko. Przywróciłem na chwilę oryginalny soft, ale mam na nim te same objawy. Karta w laptopie pokazuje prędkość 65Mb/s, W LinSSid nie widzę zakłóceń, które tłumaczyły by moje problemy. Generalnie całość spisuje się gorzej niż przed upgradem z 25Mb/s i routera bodaj wr-340G, gdzie bez problemu sięgałem deklarowanej prędkości, najlepiej to było widoczne w chwili aktualizacji systemu z repozytoriów na TASKU. Teraz nawet ze wspomnianego TASKA, do którego mam notabene ze 3km w linii prostej, "kapie" mi marne 300Kb/s.
Podejrzewam jakiś konflikt na linii modem - router, ale potrafię dojść gdzie on tkwi.

Edycja
Teraz po restarcie nawet po kablu z routera dostaję 3Mb/s

Edycja:
Ciekawa historia, zostawiłem go w nocy, byłem już zmęczony i nic sensownego nie przychodziło mi do głowy. Całość jakby się namyśliła, router się "rozkręcił" i po WiFi na testach wskazuje do 42Mb/s. Kłopot w tym, że nie ustawiłem żadnych zabezpieczeń, ale aż się boję go dotykać żeby nic się nie popieprzyło po restarcie.

2

Odp: TP-LINK TL-WR1043ND - bardzo niska prędkość internetu po WiFi

Może komuś się przyda, zanim podobnie jak ja spędzi tydzień szukając dziury w całym...
Problem nie leżał ani w modemie, ani w routerze, ani tym bardziej w Gargoyle. Wysypały mi się sterowniki od sieci, prawdopodobnie przy aktualizacji kernela. W sumie wpadłem na to dzięki Gargoyle i możliwościom jakie oferuje, dziś się wczytałem w monitor sieci i zobaczyłem ile i jaką prędkością ściągała moja połowica i wtedy mnie, kurna, olśniło.   
Czapki z głów przed ekipą twórców tego softu.

3

Moich cyrków na kiju, czy raczej na radiu, to jeszcze nie koniec.
Moja radość nie trwała długo, za to odkryłem coś absolutnie nowego i dla mnie nie zrozumiałego.
Otóż moje kłopoty z siecią wiążą się w czasie z chwilą, w której moja cudnej urody kobieta pozazdrościła mi nowego nabytku i kupiła sobie dokładnie ten sam model laptopa co ja. Mowa o Lenovo G580 w identycznej konfiguracji, tak zbliżonej, że adresy MAC różnią się trzema znakami. Problem polega na tym, że jej laptop zakłóca mojego. Kaśki lap wyłączony, ja mam 65Mbps, jak tylko włączy to mogę sobie w oknie Gargoyle popatrzyć jak przepustowość mojego laptopa spada do 5Mbps.
Nie mam pojęcia co jest grane. Córki mają swoje laptopy, z nimi nie ma problemów, maja nawet lepiej bo szczęśliwie posiadają karty atherosa, na Linuksach są dostępne OTB, w statusie połączeń Gargoyle widzę oba po 300 Mbps.
Ręce mi opadły jak płetwy, żeby normalnie używać neta, muszę sięgać po WiFi na USB (atheros N-lite 150 Mbps)

4

A to lenowo ma kartę czyją? intela, broadcoma?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Jarni 2013-04-11 22:40:42)

Cezary napisał/a:

A to lenowo ma kartę czyją? intela, broadcoma?

Broadcom BCM4313

sterownik bcmwl-kernel-source