1 (edytowany przez Tom_tm 2013-03-01 07:44:57)

Temat: WR842ND v1 - deinstalacja Gargoyle

Witam
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem początkującym użytkownikiem. Zainstalowałem openwrt, ale chiałbym wrócić do oryginalnego firmware. Robiłem po LAN tak jak zapisano:

Instalacja przez MTD
Jeżeli już mamy działające OpenWrt - należy przesłać obraz do katalogu /tmp (np. przy pomocy scp czy winscp) pod nazwą code.bin, a następnie zalogować się na router i wykonać

# cd /tmp
    # mtd -e firmware -r write code.bin firmware

ale niestety w terminalu pojawił się taki zapis:

root@Gargoyle:~# cd /tmp
root@Gargoyle:/tmp# mtd -e firmware -r write code.bin firmware
Unlocking firmware ...
Erasing firmware ...

Writing from code.bin to firmware ...  [e]Failed to erase block

Jak mogę wrócić to oprogramowania TP Linka? Oczywiście aktualizacja poprzez gui również nie przynosi rezultatów. Teraz nie mogę się nawet przez ssh zalogować, ale router działa (sieć).
Pozdrawiam

2

Odp: WR842ND v1 - deinstalacja Gargoyle

[e]Failed to erase block oznacza tylko tyle jest jest jakiś problem z zapisem flasha. A to bardzo źle.

842 ma ładny tryb recovery: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 86#p175986 możesz spróbować w ten sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zrobiłem tak jak napisano, ale po wgraniu *.bin wszystkie diody poza jedną mrugają i będą mrugały do czasu, aż odłączę zasilanie. W serwerze dhcp było ewidentnie widać, jak router pobiera plik, po pobraniu diody zaczynają mrugać. Mam jeszcze jakąś szansę? Router jest na gwarancji - nie będę miał problemów?

4

Zwykle wymieniają na nowy...

5

Jakimś cudem udało mi się wgrać inną wersję openwrt (bo Gargoyle też nie chciał wejść) i dopiero na nią po ssh wgrałem Gargoyle'a - router żyje.
Nie wiem, może coś źle robiłem na początku: ściągnąłem najnowszy FW ze strony TP (nie ma tam oznaczeń sysupgrade czy factory) i po prostu ładowałem go poprzez gui po LAN jako aktualizację, a jak to nie pomogło to poprzez MTD. Robię gdzieś błąd?
Zostawiłbym z chęcią Gargoyle'a bo wifi ma dużo lepszy zasięg (ogólnie net jakby śmielej działał), ale nie radzę sobie z minidlna, a transmission, który zainstalowałem i konfigurowałem powodował po rozkręceniu się torrenta (przykładowe ubuntu(...).torrent) reset routera (top na konsoli wskazywał na przynajmniej 60% proc na transmission). Mam wrażenie, że jednak 842nd nie należy do "mocarzy" i sobie nie radzi. Chyba zastanowię się nad Netgear WNR3500Lv2 - czy to będzie lepszy wybór? Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc

6

Jeżeli powodował reset to chyba nie przestawiłeś go na korzystanie z dysku z po prostu i wszystko do ramu ładował. A jak przepełniłeś to restart był.

7

Możliwe, ale jak napisałem jestem początkującym użytkownikiem, nie czytałem wszystkich postów na tym forum, sugerowałem się opisami dot. transmission i minidlna. Udało mi się wrócić do oryginalnego FW, a więc temat jest dla mnie na chwilę obecną zamknięty smile