1

Temat: TL-MR3420 z różnymi modemami

Mam zainstalowany obecnie modem E3131 Hilink i działa dobrze z Aero pod openWRT. Łączy się automatycznie.

Chciałbym móc okresowo uzywać zamiennie inny modem Hyuawei E160 lub E122 od blueconnecta.
Co powinienem zrobić aby po zamianie modemu połączenie nawiązywało się automatycznie rownież na tych modemach?

dziękuję za pomoc
Piotr

2

Odp: TL-MR3420 z różnymi modemami

Nic? Tak samo po zerwaniu będzie nawiązywał ponownie połączenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak zamieniam modem na E160, to tylko pobłyskuje ale nie nawiązuje połączenia (na tej samej karcie SIM)
Ten modem ma inną zasadę działania niż HiLink i myślałem (ale nie jestem pewien) że trzeba wrócić na standardowy adres 192.168.1.1 z 192.168.2.1.. ?? Dodatkowo może trzeba coś dopisać do ustawień. Teraz jest tak:

root@OpenWrt:~# cat /etc/config/network

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option netmask '255.255.255.0'
        option ipaddr '192.168.2.1'

config interface 'wan'
        option proto 'dhcp'
        option ifname 'eth2'

config switch
        option name 'eth0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'eth0'
        option vlan '1'
        option ports '0 1 2 3 4'

Czy wystarczy coś dodac w sekcji WAN ?

dziękuję
Piotr

4

Nie, trzeba wan oczywiście inaczej przestawić,  tak jak się to na normalnych modemów robi.

5

No tak, ale jeżeli przestawię WAN, to nie będzie mi pewnie już działał HILink. Czy tak ?

6

Dokładnie. Hilink jest inaczej obsługiwany. Jeżeli chcesz żeby był tak samo jak inne modemu to przestaw to w tryb modemu po prostu.

7

Tylko czy HiLink działa też w trybie zwykłago modemu? Z tego co pamiętam przy ustawianiu była specjalna procedura, aby wogóle zaczął działać...bo inaczej nie chciał ruszyć...

A może warto do tego zastosować jakieś GUI aby łatwiej można było przełączać pomiędzy modemami, tak jak w oryginalnym firmwarze ?

8

Tu masz opis jak przełączyć: http://blog.phoenixhaven.net/2012/09/11 … lup-modem/

9

mam tak:
3420 z extroot na pendrive z Gargoylem 1.5.9.6 z aktywnym Hub'em + modem E398 karta iplusa

mam jeszcze drugi modem E353u-2 z drugą kartą iplusa, chciałbym mieć możliwość przełączania w przypadku przekroczenia limitu na karcie z E398

mam dwie opcje, podłączyć drugi modem do HUB'a lub wykorzystać router Sapido 1842, który mi pozostał po starej konfiguracji, do niego włączyć modem E353 i do 3420 podłączyć się po WAN

które rozwiązanie będzie korzystniejsze?

10

Poza większą plątaniną kabli oba wydają się poprawne i będą działać.

11

no tak, tylko że jak czytałem
http://eko.one.pl/?p=openwrt-linkidoportowszeregowych

to przy takich samych id modemów jest problem, a chciałbym mieć pewność, że po zaniku napięcia (na wsi często wyłączają, czasem na chwile, ale wystarczy) ustawi się połączenie z E398, nawet nie muszę korzystać z automatycznego przełączania simplefailover, tylko żeby zawsze połączył się e398

12

Ale po co chcesz trzymać je razem? Jak nie działa bo sie limity skończyły to wyciągasz jeden, przypinasz drugi masz. I jak będziesz pewnie musiał konfiguracje zmieniać.

13

chcę mieć je oba włączone, ponieważ router jest na strychu, dodatkowo konieczne jest korzystanie z anteny
a mam w sumie dwie anteny, jedna na 2100 a druga na 900, i tak sobie pomyślałem, że dając dwa modemy na raz, jeden na 2100 drugi na 900, oba w plusie, konfiguracje modemów ustawiam raz, w gargoylu opcja "zależne od modemu"
i jak kończy się transfer to tylko zmieniam z wan1 na wan2 i do końca okresu rozliczeniowego jadę na drugim modemie.
Oczywiście każdy modem ma swoja kartę sim, różne abonamenty itd

niby to nie jest jakiś duży problem iść na ten strych, ale jest to także 3 rozwiązanie, choć najmniej z automatyzowane smile

znalazłem to:

gcom info -d /dev/ttyUSB[NR]

podaje informacje o producencie i modelu, IMEI itd. [NR] jest to NR portu diagnostycznego, najczęściej ostatniego.

dmesg | grep -i tty poda podłączone pod porty ttyUSB

odpowiednio zmodyfikować skrypt z stąd;
http://eko.one.pl/?p=openwrt-linkidoportowszeregowych

i powinno zadziałać?

14

Tak.