Odp: lcd4linux lcd2usb automatyczne przełączanie ekranów
@golab35: chmod 600 /etc/lcd4linux.conf bo teraz nie masz jak kopiujesz kopię tych ekranów. Najlepiej przed wywołeniem lcd4linux.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → lcd4linux lcd2usb automatyczne przełączanie ekranów
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@golab35: chmod 600 /etc/lcd4linux.conf bo teraz nie masz jak kopiujesz kopię tych ekranów. Najlepiej przed wywołeniem lcd4linux.
można zrobić jednorazowo chmod 600 dla konfigów i potem kopiuje z tymi samymi uprawnieniami.
przetestowane u mnie i działa:
wpisz tak
#!/bin/sh
x=0
while [ "$x" -le 2 ]; do
x=$((x+1))
killall lcd4linux
cp /ekrany/$x.conf /etc/lcd4linux.conf && lcd4linux -q
sleep 10
if [ $x -ge 2 ] ; then
x=0
fi
doneDobra chłopaki coś ruszylo nie pokazują sie już błedy a to dlatego bo jeden conf ktory mialem jednak mial ustawione zle uprawnienia, nie wiem jak to sie stalo, ten skrypt w sh a nie w bash wlasnie nie wywala bledow ale nie laduja sie te confingi, widac ze ekran na chwile sie zamraża jak by chcial przejsc do kolejnego ale ciągle jest zaladowany ten z /etc/lcd4linux.conf
jutro wkleje jeszcze raz tego z basha i zobaczymy, na dziś musze konczyc bo kobieta NALEGA :]
do jutra i dzięki bardzo za pomoc ![]()
masz zły konfig z ekranem a nie skrypt pokaż oba konfigi
Siema okazało się faktycznie ze confingi mialem zwalone teraz juz ładnie smiga, a jak moge ustawić żeby ten skrypt odpalal mi sie razem z routerkiem ?
http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#sk … ciesystemu
Dzięki wabikboy i Cezary za pomoc
Juz wszystko smiga jak należy nawet obczailem troche juz jak sie robi/przerabia te confingi ze strony projektu lcd4linux
ale mam jeszcze jedno ostatnie pytanie. A mianowicie jak mam widget z zegarem:
Widget Time {
class 'Text'
expression strftime(%H:%M:%S',time())
width 20
align 'E'
update 1000
}To chciałbym żeby to bylo rozciągnięte na cały ekran 4x20 jak to zrobic ? trzeba może cos w sekcji layout pozmieniać ?
Ale napis nie ma 20 znaków. Zrób sobie ten napisz szerszy po prostu.
no nie mam zielonego pojęcia co zrobić żeby powiększyć czcionkę tego zegara tu nie pisze jak zmienic szerokosc:
http://ssl.bulix.org/projects/lcd4linux … idget_text
Dla tego wyświetlacza chyba nie masz jak powiększyć czcionki. Mówię to rozciągnięciu napisu z 00:00:00 do 0 0 : 0 0 : 0 0
Czcionki nie powiększysz jedynie lcdproc może pokazać ale tyko zegar dużą czcionką bez daty
Szkoda. Lcdproc to zdaje sie osobny juz program i nie moglbym go używać przy tej konfiguracji co juz mam a mianowicie z tym skryptem ladującym inne confingi. No nic dzięki chłopaki:)
Zmień wyświetlacz...
... Albo dokup drugi i na jednym wyświetlaj sobie godzinę a na drugim reszte info ![]()
Prędzej bym dokupil sobie drugi niż ten zmieniał, ale skoro mowa o zmianie Panie Cezary jakie wyswietlacze pod lcd4linux/lcdproc preferujesz ?
Akurat ja to żadnych bo nie używam. Zobacz sobie na stronie projektu co to obsługuje i znajdź sobie jakiś super duży, graficzny, który da się do routera podpiąć.
http://www.harbaum.org/till/glcd2usb/index.shtml a to widzieliście ?:) dość spory fajnie by było cos takiego zmontować
to nowsza wersja lcd2usb ![]()
Ewentualnie poczytaj o hakowaniu ramek cyfrowych to będziesz miał np. taki ![]()
Akurat monitory z displaylink są normalnie do kupienia, więc z tym problemu nie ma (poza kosztem). Ponad to zawsze można kupić kartę graficzną na USB i normalnie monitor podpiąć.
Jeszcze do tego instalacja wine i mamy komputer z przed 15lat
ciekawe jak by chodził NFS I ![]()
Witam. Nie będę zakładał nowego tematu bo mam pytanie z wyświetlaczem do routera. Szukam jakiś projektów, schematów na (uniwersalny) sterownik do LCD 20x4 albo jakiś graficzny 128x64 lub większy. Oczywiście na USB + dodatkowe przyciski do sterowania wyświetlaczem. Do tego jakie polecacie wyświetlacze.
Nie rozumiem jak ( uniwersalny ) że obsługuje np: 20x4 i do tego graficzny ?? albo to albo to.
Co do wyświetlacza to sprecyzuj co chcesz wyswietlać jeżeli tylko tekst z kilkoma ikonami to osobiście używam LCD 20x4 BIG a jak bardziej efektywnie to szukaj na necie bo projektów jest dużo np ten co sam pokazałeś
dobra dajmy na to że będzie ten 20x4 LCD BIG to jakiego sterownika , schematu albo gdzie kupić mam szukać z min 4 przyciski (skonfigurować na ENTER <- -> BACK lub coś podobnego)
przykład 1
przykład 2
oba z dwoma przyciskami.
sterownik to LCD2USB
Osobiście nie mam w ogole przyciskow a steruje wszystkim za pomocą pilota, ewentualnie można sobie podpiąć klawiaturę pod usb z kilkoma przyciskami co będzie łatwiejsze i z większą ilością przycisków
raczej pilot mnie nie interesuje bo router i drukarkę mam na korytarzy na półce na wysokości głowy, i codziennie koło niego przechodzę więc wolał bym zrobić przyciski razem z LCD niż podpisać klawiaturę i pilota.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → lcd4linux lcd2usb automatyczne przełączanie ekranów
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc