Temat: Utrata danych na dysku.

Witam,
Zakładam osobny temat, bo temat troche nie pasuje do niczego innego. Jakis czas temu zainstalowalem sobie openwrt, podpialem dysk w obudowie na usb, zainstalowalem sambe i ftp (anonymous na haslo). Wszystko smigalo az do wczorajszego ranka. Chcialem sobie odpalic muzyke z dysku, ale okazalo sie, ze cala wyparowala. Dysk w systemie ext2, lŁacznie ponad 400 giga danych wszelkiej masci nagle opustoszal. Moje pytanie, albo pytania w tym momencie
1. Czy mozliwe, aby zrobil to router? Pewnego dnia pomyslal sobie, ze zrobie mojemu wlascicielowi rozpierduche i dmuchne mu wszystkie dane. Mozliwe?
2. Czy mozliwe, aby ktos z zewnatrz wpadl na podobny pomysl, co w pkt. 1? Na ile to wykonalne z kamikaze 8.09?
3. Czy zna moze ktos jakis dobry program do odzyskania danych z dysku? Sciagnalem sobie r-studio, ale co dziwne znajduje 44,1 TB roznych plikow na 450 gigowym dysku. Wiem, ze absurd, dlatego pytam o jakis inny program. Z samym linuxem nie jestem za pan brat, dlatego zabawa z poziomu np. Ubuntu moze byc troszke problematyczna. Slyszalem jednak, ze sam system plikow Ext2 jest "przyjazny" dla odzyskiwania plikow. Czy da sie to jakos zrobic? Mozna jakos odtworzyc strukture wymazanych plikow?

Wiecej pytan pewnie sie pojawi wkrotce, ale na razie bylbym wdzieczny za pomoc w w/w punktach. Naprawde prosze o pomoc. Z gory dzieki smile

2

Odp: Utrata danych na dysku.

1. tak. Jeżeli ten interfejs usb jest słabej jakości to zdażały mi się też takie numery na asusie. Baaardzo kiepskie tam jest to usb.
2. Nie. O ile oczywiście nie otworzyłeś specjalnie portów itd.
3. Odpal po prostu ubuntu z Cd (LiveCD). Sam mc ma możliwość odtwarzania plików  ext2,
Ponad to masz narzędzia do tego:
e2undel - Undelete utility for the ext2 file system
recover - Undelete files on ext2 partitions

Ale podłącz dysk nie przez USB z bezpośrednio przez ide, bo nie wiesz na ile to usb jest sprawne.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

1. tak. Jeżeli ten interfejs usb jest słabej jakości to zdażały mi się też takie numery na asusie. Baaardzo kiepskie tam jest to usb.

Dysk działał na USB blisko 3 miesiace bez zadnego problemu. Czy jesli uda mi sie to naprawic to w takim razie jest szanse, ze to "wroci"? Masz na mysli sprzetowy interfejs czy ten programowy? Bo programowy to jeszcze mozna by gdzies zastapic czyms lepszym, ale sprzetowego chyba du.pa, prawda?

Cezary napisał/a:

2. Nie. O ile oczywiście nie otworzyłeś specjalnie portów itd.

Nie, tego na szczescie nie zrobilem. Otworzylem tylko to, co potrzebowalem, czyli dokladnie jeden port, ale przekierowalem go na konkretne ip. Reszta pozamykana, pytanie tylko na ile iptables sie sprawdza pod tym wzgledem.

Cezary napisał/a:

3. Odpal po prostu ubuntu z Cd (LiveCD). Sam mc ma możliwość odtwarzania plików  ext2,
Ponad to masz narzędzia do tego:
e2undel - Undelete utility for the ext2 file system
recover - Undelete files on ext2 partitions

Ale podłącz dysk nie przez USB z bezpośrednio przez ide, bo nie wiesz na ile to usb jest sprawne.

A czy musze miec dodatkowy dysk? Czy musze sobie kupic kolejna 500-tke, zeby skopiowac odzyskane pliki, czy po prostu jeden z tych dwoch sprawi, ze bedzie wygladalo, jakby nigdy nie zostalo skasowane?

Boje sie tylko jednego... R-Studio znalazl tyle plikow przez dokladne skanowanie calego dysku. Zwykla, taka prosta opcja szukania wykasowanych plikow moglaby odzyskac tylko 4 giga danych, a to wciaz duzo za malo. Jak wiec skuteczne jest to, co podales? Z wlasnego doswiadczenia...

4

Jeżeli pliki są skasowane, to undelete po prostu je odzyska. Natomiast jeżeli są posiekane inody (a tak zapewne jest) to znaczy że rozjechał się system plików i jeżeli nawet coś odzyskasz to będziesz miał nie wiadomo co w pliku.

Jak miałem asusa takie numery się zdarzały - trochę większe obciążenie i wieszał się interfejs usb, leciał system plików na dysku i nic z tego nie było.

5 (edytowany przez Haamish 2009-09-18 11:34:02)

No to pewnie masz racje co do tego systemu plików. Wszystkie programy znajduja mi naprawde niewiele plikow skasowanych, wiec skasowalo je raczej "cos" a nie "ktos". Pytanie tylko, czy jakimkolwiek programem mozna odtworzyc system plikow? Teoretycznie ta jedna partycja zaczyna sie na samym poczatku i trwa do jego konca, obejmuje 100%. Czy zbudowanie w "jakis" sposob partycji od nowa, programem, narzedziem czy co tam innego tak, aby moglo objac te rozwalone sektory mogloby pomoc? Czy jednak jesli jest tak, jak napisales, to kaplica i moge sie z wszystkim pozegnac?

6

fsck.ext2 -n sprawdzi system plików, będziesz wiedział (albo i nie) co jest błędne. Jeżeli to system plików to musisz go albo naprawić albo zrobić format od nowa. I nie przez USB, jeżeli ono jest problemem tego stanu.

Jeżeli znajdą się zagubione pliku to fsck włoży je do folderu lost+found, oczywiście bez nazwy. Ale być może odzyskasz z dysku dane.

7

Do odzyskiwania danych polecam  PhotoRec  - wbrew nazwie odzyskuje nie tylko zdjęcia. Działa pod windows i linuxem obsluguje fat, ntfs, ext2/3.

8

O ile o tylko skasowane pliki...

9 (edytowany przez Sebastian 2015-01-28 22:02:05)

Niestety, ale muszę odświeżyć temat.
Dzisiaj utraciłem po raz drugi w historii dane z dysku podpiętego do wrt 160 nl.

Tym razem był to inny dysk niż za pierwszym razem i przy okazji wyczyściło także dane z pendrive.
Ciekawe, bo na dysku usunięta została tylko zawartość, którą przesyłałem po LAN.
To co przesyłałem bezpośrednio po USB z "blaszaka", zanim podpiąłem dysk na stałe do routera pozostało.
Żadnego wypinania dysku i takich tam, bo i po co, skoro mam LAN.

O co chodzi z tym słabym interface'm usb i który router ma dobry?
Czy fakt iż dysk i pen sa połączone przez zasilany hub ma coś do rzeczy?

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

10

Nie, właśnie powienien być podłączony przez hub z własnym zasilaniem. Chyba że dysk się rozpiął na magistrali usb i przez to system plików poleciał.

11 (edytowany przez Sebastian 2015-01-28 22:18:18)

Drugi dysk się rozpiął, a razem z nim pen, a router przyglądał się temu ze zrozumieniem?
Ciekawe. Co wzbudziło moje zainteresowanie to fakt iż chyba pen przesunął się z /dev/sda1 na /dev/sdc1, "młodszy" hdd pozostał na /dev/sdb1 a "starszy" przesunął się z /dev/sdc1/ na /dev/sda1. Głowy sobie nie dam uciąć, ale komplet paznokci to i owszem.

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

12

A co ma router do tego? Jak uciekło urządzenie z usb to co ma router zrobić?

Tak, następstwo tego że poprzednio usb-storage się nie odmontowało i powstało nowe.