1

Temat: Nosniki danych dla naszych Openwrtekow - co mamy

co mamy i przy okazji jaka jest wytrzymalosc flasha? ktos juz "zajechal" na openwrt takiego?

i jak to wyglada w porownaniu do innych nosnikow.. wiem ze hdd to jest na lata, ale czy faktycznie mozna zajechac flasha

ja mam aktualnie 16g na torrenty i jest ok od paru miesiecy ale malo sciagam, na system dalem sobie stary 512m kingston ktory mi sie gdzies platal... a Wy jak macie? czy odrazu w 2,5" hdd "idziecie"?

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

2

Odp: Nosniki danych dla naszych Openwrtekow - co mamy

Weź karte katalogową od tego flasha - wytrzymałość to ok 100000 zapisów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja akurat miałem pod ręką nadmiarowy dysk 2,5" na usb, więc go wykorzystałem. Tak inaczej raczej nie zdecydowałbym się na wykorzystanie pendrivera.

4

Ostatnio dysk samsung 2,5" 640GB. Przymierzam sie do utworzenia partycji i zrobienia extroota na nim. Mam nadzieje, ze nie jest to zly pomysl?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

5

no dobra, ale czy juz ktos zepsul pendrive przy openwrt? tongue bo chyba pamiec flash ma tez zabezpieczenie przed nadmiernym zuzyciem poszczegolynch komorek prawda?

6

www2 napisał/a:

no dobra, ale czy juz ktos zepsul pendrive przy openwrt? tongue bo chyba pamiec flash ma tez zabezpieczenie przed nadmiernym zuzyciem poszczegolynch komorek prawda?

Jeśli używasz routera tylko jako routera to byłbym spokojny, że pamięć flash wystarczy na długo. Obstawiam kilkanaście lat. Jeśli regularnie używasz transmission, to zajedziesz pewnie pamięć dość szybko.

7

Ja masz pendrive do zespucia to postaw swap na nim i zobacz ile czasu zajmie zajechanie go.

8

U mnie przy dysku 0,5TB  asus wl500gp nie wyrabiał z zapisem, jakies fragmenty plików rozrzucał, a i każdy checkdisk trwal z 30min na partycje 90GB...
Niezależnie od systemu plików, ale najlepiej rdził sobie oczywiście na natywnym ext2.

Ale co ciekawe, od biedy i na upartego uciągnął by ten dysk.

9

Asus ma słabe usb i cpu, nic dziewnego że to tak trwało.

10

www2 napisał/a:

co mamy i przy okazji jaka jest wytrzymalosc flasha? ktos juz "zajechal" na openwrt takiego?

i jak to wyglada w porownaniu do innych nosnikow.. wiem ze hdd to jest na lata, ale czy faktycznie mozna zajechac flasha

ja mam aktualnie 16g na torrenty i jest ok od paru miesiecy ale malo sciagam, na system dalem sobie stary 512m kingston ktory mi sie gdzies platal... a Wy jak macie? czy odrazu w 2,5" hdd "idziecie"?

Pozwolę sobie sparafrazować sam siebie: W przypadku pierwszych urządzeń z pamięcią flash można było mówić o zużyciu za życia użytkownika, ale teraz? Nawet testy na "dzisiejszych" kartach Compact Flash, które masowo montuje się w przejściówce jako dysk SSD dowiodły, że po kilku tygodniach czy miesiącach nieustannego zapisu (24/7) i odczytu nie dzieje się absolutnie nic złego!

11

wracam do tematu bo mialem dylemat - pendrive 256mb nie dzialal jakos prawidlowo na extroocie, a na 4gb poszedl do strzalu i teraz nie wiem co dalej robic

koszt zakupu huba zeby dac tam 2 lubi wiecej i stopien skomplikowania to wogole jest bez sensu

mysle azeby zostawic tego 4gb bo w koncu koszt jego jest umiarkowanie maly tylko sie zastanawiam:

1. czy openwrt ma obsluge bad blockow - jesli tak - a pewnie ma bo to zwykly linuch - sa narzedzia - radzi to sobie? mial juz ktos BB na swojej pamieci?

2. jaki najlepszy bedzie system plikow? ext2 jak wyczytalem jest ok bo jest bez journalingu, a ext4 juz be?

2a. jest jakis system plikow jiff czy cos takiego - da sie na nim zrobic pendrive czy jest to krotko mowiac bez sensu?

3. jakiego typu pamieci stosowane sa we flashach? ma ktos pojecie o tym? mozna przyjac 100.000 cykli?

czyli jesli jest 100 000 cykli x 4 G pojemnosci / 10MB/s = daje to 462 dni ciaglego uzytkowania co jesli przyjmiemy ze system nie korzysta w pelni z pendrive caly czas tylko w 1/3 czasu i to z pelna predkoscia 10MB/s daje nam 3,8 roku smile

4. mam pendrive z extrootem na ext4 - chce przejsc na ext2

sformatowac umiem, tylko zastanawiam sie jak ztarowac czy zzipowac pliki zeby nie "uciekly" mi prawa... poratuje ktos bo nie chce zrobic tego zle smile

12

1. Soft jest do tego w połączeniu z fsck dziala bez problemu.
2. ext2 lub ext4 z wyłączoną kroniką
2a. nie na pendrive, nie do tego on jest.
3. 100000 cykli na blok. Blok ma zwykle od 64KB do 256KB (przy większych pamięciach). Kontroler pamięci sam dba o to, żeby odpowiednio rozkładać dane, więc cały czas zapis do tego samego bloku jest mało prawdopodobny. Ale i tak po 4 latach jego pojemność będzie miłym wspomnieniem że tak małe były smile

Tar zachowuje uprawnienia i właścicieli, wiec w ogóle się tym nie przejmuj tylko  to zrób po prostu.

13

dzieki za odpowiedz, widze ze dzisiaj masz "dyzur" ;-)

da sie wylaczyc kronikowanie w ext4 bez utrady danych i formatowania? moze to bedzie najlepsze wyjscie :-)

14

Da się, przy odmontowanym nośniku:

tune2fs -O ^has_journal /dev/sda1

Ale masz backup  w razie czego, nie? smile

15

PS. e2fsck po tym dla pewności.

16

a jak sprawdzicz czy jest czy nie ma journala :-)

17

tune2fs -l /dev/sda1 | grep features

jak jest  has_journal to ma, jak nie to nie

18

dziekuje :-)

19

www2 napisał/a:

Zajechać tak do końca to nie, ale już 2 razy w przeciągu tygodnia wysypuje się system plików na karcie 2GB podłączonej przez przejściówkę.
Czy ruter powinno się jakoś specjalnie wyłączać, odmontowywać napędy? Bo ja tak po prostu power na listwie i już, może to dlatego?

20

zygzak napisał/a:

[...]
Czy ruter powinno się jakoś specjalnie wyłączać, odmontowywać napędy? Bo ja tak po prostu power na listwie i już, może to dlatego?

Ja przed wyłączeniem odruchowo klepnę "halt", ale nawet nie zastanawiałem się jaka jest tego skutreczność. Dlatego mam w swoim Linksysie takie coś w /etc/rc.local - "e2fsck -y /dev/mmc/disc0/part1". Zawsze jak są jakieś błędy to zostaną naprawione przy starcie a jak nie to się normalnie uruchamia dalej.

21 (edytowany przez brii 2011-06-20 12:32:03)

Trzeba normalnie router zatrzymywać - działa polecenie poweroff. Jeśli komuś się bardzo śpieszy to sugeruję podpiąć poweroff albo chociaż sync pod QSS i dopiero potem wyłączać. Przy odłączaniu zasilania często zdarzają się błędy.

Mój router szaleje z extrootem na karcie SD 1GB w przejściówce + hdd 80GB 2,5" z dużą partycją na dane i drugą partycją 64MB na swap. Kiedyś jeździłem na pendrive ADATA 8GB ale wydajność w porównaniu do dysku żałosna przy wielu zmianach w systemie plików. Pendrive działał od ~1/2009 do 3/2011 i nadal działa jako zwykły pendrive - zero błędów.

Używałem też wielu kart CF jako HDD w przejściówkach i ani razu nic się nie wydażyło (karty Kingston i SanDisk). Złe doświadczenia miałem tylko raz z kartą no-name w telefonie - zaczęła gubić pliki po trzech dniach.

W mojej opinii jeśli zostawi się na nośniku flash co najmniej ~15% wolnego miejsca to wear-living będzie miał gdzie działać i zapobiegnie szybkiej degradacji pamięci.