wracam do tematu bo mialem dylemat - pendrive 256mb nie dzialal jakos prawidlowo na extroocie, a na 4gb poszedl do strzalu i teraz nie wiem co dalej robic
koszt zakupu huba zeby dac tam 2 lubi wiecej i stopien skomplikowania to wogole jest bez sensu
mysle azeby zostawic tego 4gb bo w koncu koszt jego jest umiarkowanie maly tylko sie zastanawiam:
1. czy openwrt ma obsluge bad blockow - jesli tak - a pewnie ma bo to zwykly linuch - sa narzedzia - radzi to sobie? mial juz ktos BB na swojej pamieci?
2. jaki najlepszy bedzie system plikow? ext2 jak wyczytalem jest ok bo jest bez journalingu, a ext4 juz be?
2a. jest jakis system plikow jiff czy cos takiego - da sie na nim zrobic pendrive czy jest to krotko mowiac bez sensu?
3. jakiego typu pamieci stosowane sa we flashach? ma ktos pojecie o tym? mozna przyjac 100.000 cykli?
czyli jesli jest 100 000 cykli x 4 G pojemnosci / 10MB/s = daje to 462 dni ciaglego uzytkowania co jesli przyjmiemy ze system nie korzysta w pelni z pendrive caly czas tylko w 1/3 czasu i to z pelna predkoscia 10MB/s daje nam 3,8 roku 
4. mam pendrive z extrootem na ext4 - chce przejsc na ext2
sformatowac umiem, tylko zastanawiam sie jak ztarowac czy zzipowac pliki zeby nie "uciekly" mi prawa... poratuje ktos bo nie chce zrobic tego zle 
Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND
Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)