Temat: Cyrki z kamerą Microsoft HD-3000
Ostatnio przeszedłem na OpenWrt CC 15.05.1 na routerze vodafone HG553. Zainstalowałem system z podłączonym z tyłu pendrive'em a później gdy już działał podłączyłem kamerę, zainstalowałem sterowniki kmod-video-core i kmod-video-uvc i kamerka działała super. Ma wbudowany mikrofon i była widziana w systemie tak:
Bus 001 Device 003: ID 045e:0779 Microsoft Corp. LifeCam HD-3000Skonfigurowałem też diody LED dla usbdev aby zaświecały się gdy podłączam urządzenia USB do portów USB dla czterech szyn 1-1, 1-2, 2-1 i 2-2:
/etc/config/system:
config led 'usb_led1'
option name 'USB1'
option sysfs 'HW553:red:adsl'
option trigger 'usbdev'
option dev '1-1'
option interval '50'
option default '0'
config led 'usb_led2'
option name 'USB2'
option sysfs 'HW553:red:hspa'
option trigger 'usbdev'
option dev '1-2'
option interval '50'
option default '0'
config led 'usb_led3'
option name 'USB3'
option sysfs 'HW553:blue:hspa'
option interval '50'
option default '0'
option trigger 'none'
config led 'usb_led4'
option name 'USB4'
option trigger 'usbdev'
option dev '2-2'
option interval '50'
option default '0'
option sysfs 'HW553:blue:lan'Przy takich ustawieniach świeciła niebieska dioda LAN dla pendrive'a z tyłu USB (diodę dla kamery wyłączyłem bo ciągle migała jak działał MJPG-Streamer).
Dzisiaj wyłączyłem router i włączyłem ponownie (pstryczkiem) i po uruchomieniu się OpenWrt diody zmieniły kolor na czerwony czyli urządzenia USB zostały podłączone do innych szyn USB a kamera przestała działać bo nie ma jej w /dev.
Teraz najlepsze jaja - zrobiłem lsusb i kamera jest ale jako całkiem inne urządzenie z zupełnie innym VID PID:
Bus 001 Device 002: ID 0603:8120 Novatek Microelectronics Corp.Jak to możliwe?
Odinstalowałem sterowniki kmod-video-videobuf2, kmod-video-core i kmod-video-uvc a następnie zainstalowałem je z powrotem. Niestety kamery nadal nie ma w /dev
Może mi ktoś wyjaśnić co tu się dzieje bo nic z tego nie rozumiem ?! :-(
Aha! W systemie zainstalowane też sterowniki kmod-usb-audio, kmod-sound-core i alsa-utils aby działał też mikrofon.