1

Temat: Zawieszający się TL-WDR3600

Mam bardzo dziwny problem z siecią.

Zaczęło się od tego że dziś rano mój ruter TL-WDR3600 zamilkł (Gargoyle PL 1.6.2.2 - wiem: stare, nie wspierane...). Zniknął net więc spróbowałem się połączyć przez www - nic, łącze się przez SSH - nie odpowiada. Zresetowałem sprzęt - wszystko wróciło do normy ...ale niestety na około 3 minuty. Resetuje go jeszcze raz  (przez odcięcie zasilania) i znowu to samo - i tak w kółko. Przez te kilka minut wszystko zawsze działa bez zarzutu a potem coś jakby zwis. Przez te kilka minut kiedy ruter żył sprawdzałem logi, zużycie procesora etc. ale żadnych anomalii nie widziałem. Pomyślałem że tplink jednak umiera więc podłączyłem kolejnego - w innym budynku miałem dokładnie taki sam sprzęt, skonfigurowałem z palca i jakieś 3 godziny było ok. Potem ktoś do mnie przyszedł z sąsiedniego budynku i mówi że nie ma neta. Poszedłem pogrzebać ale widzę że sprzęty nie uzyskują adresów IP, zacząłem sprawdzać Ubiquiti Nano M2  - mam mały most, mój "psujący się" ruter był po drugiej stronie tego mostu - do Nano Station nie mogłem się dostać. Kiedy zostawiłem to w cholerę i poszedłem tam gdzie mam większość kompów i ten rzeczony WDR3600 to okazało się że sieć znowu kompletnie padła i ruter działa tylko przez kilka minut po włączeniu. WTF?

Jakieś pomysły? Co sprawdzać? Wątpię żeby dwa tplinki popsuły się tak samo tego samego dnia. Jutro będę próbował po kolei dołączać urządzenia, wymieniać kable? Czy to możliwe aby jakiś uszkodzony sprzęt tak siał złośliwie że Gargulec od tego pada? Z góry dzięki za wszystkie pomysły - są na wagę złota bo jutro będę z tym walczył bez neta...

2

Odp: Zawieszający się TL-WDR3600

Znów problem ze strefą czasową? Odłącz go na chwilę od sieci, wyłącz bwmon_gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, dzięki - to wydaje się fajniejsza opcja niż wymiana hardware.
Jak to najszybciej trwale zneutralizować?

4

Firstboot lub wyczyść dane z /usr/data/bwmon

5

m1ki napisał/a:

Jak to najszybciej trwale zneutralizować?

Wybierz inną strefę czasową i powinien działać (ja tak podniosłem WDR3500). Cezary dlaczego tak się dzieje? Jest jakiś sposób aby to ominąć na przyszłość?

6

Strzelam że problem z interpretacją dziury czasowej.

7

Zmieniłem strefę i faktycznie działa.

Jaka może być częstotliwość tego błędu - raz na rok?
Czy inne wersje OpenWrt (np Barrier Breaker) są od tego wolne?

8

Tylko gargoyle ma bwmon, nic innego nie ma tego wynalazku.

9

Podłącze się do tematu. Jeden z moich routerów WR842ND (gargulec 1.6.2.2) wykonał wczoraj restart sam z siebie czy ta strefa czasowa może być tego przyczyną, mam ustawioną +1 tak jak powinno być dla Polski.

10

Jak tylko raz się zrestartował to nawet problemów nie szukaj.

11

Cezary napisał/a:

lub wyczyść dane z /usr/data/bwmon

że tak spytam... jak tego dokonać z poziomu webshella ?

12

Z konsoli przez ssh a nie webshella.

13 (edytowany przez simono 2015-04-10 16:30:31)

Dorwałem mnie dzisiaj to samo, zmieniłem strefę czasową na GMT (Londyn) z poziomu GUI i kupa router chodzi po kilka minut i robi restart.
Jak wyczyścić dane z /usr/data/bwmon i co wtedy będzie usunięte?

14

Wyczyściłem na razie dane /usr/data/bwmon przez WinSCP  i na razie router działa, straciłem oczywiście statystyki pobranych danych etc