Build000 napisał/a:Po mojemu to deko mało RAM.
1GB DDR ram to nie jest tak źle. Ja w swoim WDR4300 mam 128MB więc różnica kolosalna.
Build000 napisał/a:Osobiście nie testowałem, ale kolo "się do tego modlił" przez tydzień...po czym sprzedał...
Co go do tego skłoniło? Słaba wydajność? Stabilność? Problemy w konfiguracji?
Nemcio napisał/a:Po podliczeniu tego wszystkiego to cena jego niewiele się różni od ceny Mini-PC gdzie trzeba dokupić tylko ram i dysk (można kupić w zależności od procesora między 460-560 bez ramu i dysku).
Płytka -71$
Obudowa-10$
Adapter sata - po co?
Anteny - 10$
Zasilacz - 9$
-----------------------
Suma 100$ x 3,78zł = 378zł (3.78zł średnik kurs dolara)
Czyli nie jest tak źle (jeśli zakupy robimy bezpośrednio w Chinach). A jeszcze dodatkowo masz 4 portowego gigabitowego switch'a którego w rozwiązaniu z Mini-PC musiałbym dokupić - czyli dochodzi kolejne ~100zł.
Za niecałe 380zł masz ruter z 2 rdzeniowym procesorem 1GHz na rdzeń, 1GB DDR ram, gigabitowym switchem, portami GPIO które możesz dowolnie oprogramować, odbiornikiem podczerwieni i wieloma innymi feature'ami których nie uświadczysz w zwykłym ruterze.
Też się zastanawiałem nad ruterem na bazie Mini-PC ale jego koszt jest znacznie wyższy jak również gabaryty większe niż większości ruterów (rozmiar BPI-R1: 10cm x 15cm bez obudowy). Dodatkowo dochodzi hałas (mocne słowo
) generowany przez wentylatory na zasilaczu i procesorze co w moim przypadku praktycznie dyskwalifikuje takie rozwiązanie. Oczywiście można znaleźć mini-PC bez wentylatorów ale ich cena jest jeszcze wyższa.
Jeśli tak jak piszesz transfer na dysk SATA jest na poziomie 28MB to faktycznie szału nie ma ale tragedii też nie - lepsze to niż podłączenie dysku na USB do tradycyjnego rutera gdzie zapis na dysk potrafił zabić ruter.
Wydaje mi się że BPI-R1 może być dobrym kompromisem pomiędzy zwykłym ruterem a rozwiązaniem z Mini-PC.
TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro