1 (edytowany przez zxc 2015-04-01 22:48:37)

Temat: BPI-R1 - ruter i NAS w jednym - ktoś już to testował?

Czy ktoś z was miał już w łapkach to urządzonko - BPI-R1 ruter Banana PI ?

Zważywszy na specyfikację hardware'u to pod względem wydajności powinien zmiażdżyć rutery pokroju WDR4300. Ale jestem ciekaw wydajności sieciowej - jakie prędkości zapisu na dysk da się uzyskać?

Z tego co wyczytałem to wsparcie dla OpenWRT już jest cool

Brakuje tylko WIFI 5GHz hmm ale od czego są USB wink

BPI-R1

BPI-R1

BPI-R1

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

2 (edytowany przez build000 2015-04-02 00:26:09)

Odp: BPI-R1 - ruter i NAS w jednym - ktoś już to testował?

Co do wydajności ro/rw na dysku podpiętym pod USB to zapewne będzie nieco lepiej jak w routerze - ale cudów bym nie oczekiwał. Co do SATA to tak mniej więcej 4/6 tego co na komputerowym SATA II na dyskach 2.5 ". Po mojemu to deko mało RAM. Osobiście nie testowałem, ale kolo "się do tego modlił" przez tydzień...po czym sprzedał... wink

3 (edytowany przez Nemcio 2015-04-02 01:09:32)

Zacytuję wypowiedź osoby która testowała Banana Pro (o lepszych parametrach) w zastosowaniu jako NAS:
....maksymalna szybkość zapisu i odczytu z dysku SATA po sieci gigabitowej to 40MB/s . Średnio jest to około 28MB/s. Prędkość dysków i pendrive podłączonych pod USB pozwala na odczyt i zapis z prędkością około 20MB/s. Szybkość odczytu i zapisu zależy również od dysku lub pendrive.
Cena jego 449,90 zł (tego o którym Ty napisałeś), obudowa ok. 50 zł, adapter SATA ok. 20 zł, zasilacz też koło 20 zł. Działa w paśmie 2.4 (teoretycznie o szybkości Wifi - 300Mbps) i oczywiście dysk 2.5 trzeba kupić.
Po podliczeniu tego wszystkiego to cena jego niewiele się różni od ceny Mini-PC gdzie trzeba dokupić tylko ram i dysk (można kupić w zależności od procesora między 460-560 bez ramu i dysku). Ma również przewagę nad tamtym rozwiązaniem np posiadaniem USB 3.
Właśnie przerabiam temat rozglądając się za NAS-ami i jego alternatywami i pomału zaczynam się skłaniać ku Mini-PC i 4GB ramu. Tymczasowo dodając dysk po USB 3 a potem docelowo dodając po SATA.

4 (edytowany przez zxc 2015-04-02 10:25:25)

Build000 napisał/a:

Po mojemu to deko mało RAM.

1GB DDR ram to nie jest tak źle. Ja w swoim WDR4300 mam 128MB więc różnica kolosalna.

Build000 napisał/a:

Osobiście nie testowałem, ale kolo "się do tego modlił" przez tydzień...po czym sprzedał...

Co go do tego skłoniło? Słaba wydajność? Stabilność? Problemy w konfiguracji?

Nemcio napisał/a:

Po podliczeniu tego wszystkiego to cena jego niewiele się różni od ceny Mini-PC gdzie trzeba dokupić tylko ram i dysk (można kupić w zależności od procesora między 460-560 bez ramu i dysku).

Płytka -71$
Obudowa-10$
Adapter sata - po co?
Anteny - 10$
Zasilacz - 9$
-----------------------
Suma  100$ x 3,78zł = 378zł  (3.78zł średnik kurs dolara)

Czyli nie jest tak źle (jeśli zakupy robimy bezpośrednio w Chinach). A jeszcze dodatkowo masz 4 portowego gigabitowego switch'a którego w rozwiązaniu z Mini-PC musiałbym dokupić - czyli dochodzi kolejne ~100zł.

Za niecałe 380zł masz ruter z 2 rdzeniowym procesorem 1GHz na rdzeń, 1GB DDR ram, gigabitowym switchem, portami GPIO które możesz dowolnie oprogramować, odbiornikiem podczerwieni i wieloma innymi feature'ami których nie uświadczysz w zwykłym ruterze.

Też się zastanawiałem nad ruterem na bazie Mini-PC ale jego koszt jest znacznie wyższy jak również gabaryty większe niż większości ruterów (rozmiar BPI-R1: 10cm x 15cm bez obudowy). Dodatkowo dochodzi hałas (mocne słowo wink) generowany przez wentylatory na zasilaczu i procesorze co w moim przypadku praktycznie dyskwalifikuje takie rozwiązanie. Oczywiście można znaleźć mini-PC bez wentylatorów ale ich cena jest jeszcze wyższa.

Jeśli tak jak piszesz transfer na dysk SATA jest na poziomie 28MB to faktycznie szału nie ma ale tragedii też nie - lepsze to niż podłączenie dysku na USB do tradycyjnego rutera gdzie zapis na dysk potrafił zabić ruter.

Wydaje mi się że BPI-R1 może być dobrym kompromisem pomiędzy zwykłym ruterem a rozwiązaniem z Mini-PC.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

5

zxc napisał/a:

[...]
Płytka -71$
Obudowa-10$
Adapter sata - po co?
Anteny - 10$
Zasilacz - 9$
-----------------------
Suma  100$ x 3,78zł = 378zł  (3.78zł średnik kurs dolara)
[...]

Ewentualnie +23% VAT, nie zapominaj o tym. I nikt nie sprzeda Ci dolarów po kursie średnim.
Moim zdaniem, kolejna zabawka, o której wszyscy zapomną za 3-6 miesięcy i tyle będzie wsparcia i radochy ze sprzętu.

6

zxc napisał/a:
Build000 napisał/a:

Po mojemu to deko mało RAM.

1GB DDR ram to nie jest tak źle. Ja w swoim WDR4300 mam 128MB więc różnica kolosalna.

Build000 napisał/a:

Osobiście nie testowałem, ale kolo "się do tego modlił" przez tydzień...po czym sprzedał...

Co go do tego skłoniło? Słaba wydajność? Stabilność? Problemy w konfiguracji?

(...)

Co do ram to nie zapominaj, że jest jeszcze moduł/podsystem video - co znacząco komplikuje sprawę i wymaga jej (RAM) jak najwięcej, a w tym przypadku to może być chyba max 2 GB.
Co do pytania co skłoniło kolegę do sprzedania - już sobie odpowiedziałeś sam - wydajność i stabilność - przy szybkim transferze po sata zaczynają się małe problemy z radiem (może kwestia zasilacza, może czegoś innego - podaję tylko ogólne stwierdzenia kolegi po tygodniowym testowaniu). Tak czy inaczej sprzedał bez żalu i z ulgą...

7 (edytowany przez Nemcio 2015-04-02 13:26:58)

zxc napisał/a:

Też się zastanawiałem nad ruterem na bazie Mini-PC ale jego koszt jest znacznie wyższy jak również gabaryty większe niż większości ruterów (rozmiar BPI-R1: 10cm x 15cm bez obudowy). Dodatkowo dochodzi hałas (mocne słowo wink) generowany przez wentylatory na zasilaczu i procesorze co w moim przypadku praktycznie dyskwalifikuje takie rozwiązanie. Oczywiście można znaleźć mini-PC bez wentylatorów ale ich cena jest jeszcze wyższa.

Piszesz, że Mini-PC jest dużo większy. Czy ja wiem? Wymiary Mini-PC czyli jego obudowy to: 56.1x 107.6 x 114.4mm
http://www.gigabyte.com/fileupload/product/104/5118/10678_big.jpg
Co do ceny modelu bez wentylatora to raczej się mylisz jest niższa niż z wentylatorem ale jest to uzależnione od procesora chłodzenie i z prockiem który nie potrzebuje wentylatora jest o prawie 100 zł niższa. Bez wentylatora jest na procesorze Intel Celeron N2807, natomiast z wentylatorem Intel Celeron J1900.
Piszecie o kupnie u chińczyków, ja o kupnie w sklepie w Polsce gdzie mam jakąkolwiek rękojmię.
Pisałem o cenie kabla SATA bo w zestawie nie ma takiego i trzeba osobno dokupić. Ceny porównuję z sklepów polskich nie od chińczyków.
Przy Banana musisz każdy element czyli odbudowę, zasilacz itd dokupić osobno.
Oczywiście nie piszę o maszynach z wyższej półki z procesorami I5 czy I7.

EDIT
Poprawiłem. Można się pogubić w tagowaniu.

8 (edytowany przez build000 2015-04-02 13:27:32)

Nemcio - to nie ja napisałem (cytat) wink

EDIT:
thx

9 (edytowany przez zxc 2015-04-02 13:54:34)

OK, fajna skrzyneczka z tego Gigabyte'a ale o ile się nie mylę to ma tylko jeden port sieciowy czyli tak jak pisałem żeby zrobić z tego ruter to dochodzi do tego jeszcze switch i druga karta LAN na USB - pierwsza jako WAN i druga podłączona do switcha.  Osobiście preferuję połączenia kablowe więc co się da to podłączam po kablu a nie WIFI.
Naciskam na miniaturyzację całego systemu z tego względu że w moim przypadku miejsce w którym stoi ruter jest ograniczone powierzchniowo więc każdy centymetr się liczy smile

Nemcio napisał/a:

Pisałem o cenie kabla SATA bo w zestawie nie ma takiego i trzeba osobno dokupić

Ale po co? Przecież tam jest pełny interface SATA wraz zasilaniem. Spójrz na ostatnie zdjęcie z pierwszego postu. Dysk jest podłączony bezpośrednio bez żadnych kabli.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

10 (edytowany przez Nemcio 2015-04-02 13:59:31)

zxc napisał/a:

Ale po co? Przecież tam jest pełny interface SATA wraz zasilaniem. Spójrz na ostatnie zdjęcie z pierwszego postu. Dysk jest podłączony bezpośrednio bez żadnych kabli.

A tak ten konkretny model ma możliwość podłączenia bezpośrednio.
Ja się bardziej rozglądam za maszynką pod NAS niż kombajn ze wszystkim.

11

@build000

Kurcze, podjarałem się tym BPI-R1 i chciałem sobie zamówić ale z tego co piszesz to chyba jednak warto poczekać na jakieś wartościowe testy i lepsze wsparcie od strony oprogramowania - mam na myśli poprawę stabilności i wydajności. Z tego co wyczytałem jeszcze do niedawna OpenWRT na BPI-R1 miało problemy z WIFI sad

A odnośnie ramu to gdzieś czytałem że kartę graficzną można wyłączyć więc nie powinna niepotrzebnie zabierać pamięci.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

12

To raczej sobie odpuść - szczerze Ci polecam kubeł zimnej wody odnośnie tego sprzęciora wink

13

@Nemcio

A ja szukam czegoś co zastąpi mój obecny ruter który czasami nie wyrabia jak pouruchamiam na nim zbyt wiele. Zrobienie z niego NAS'a nie jest tu priorytetem a jedynie możliwością którą fajnie mieć. Ale tak jak pisał build000 transfery nie są oszałamiające więc dla bardziej wymagających użytkowników będzie to za mało.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

14 (edytowany przez Nemcio 2015-04-02 18:51:39)

@zxc

Ja się patrzyłem co do internetu bardziej na ethernet i możliwościami przesyłu przez niego z sata i usb. Niestety szybkości które zapodałem wcześniej są to graniczne możliwości portów w tym urządzeniu (banana), a wersja pro niby jest mocniejsza niż ten model co podałeś i dlatego zacząłem rozglądać się za czymś innym i zainteresowałem się tymi mini-pc. Tym bardziej, że ma takie rozwiązanie przewagę nad typowymi nasa i bananem, że mogę zainstalować dowolny system jak będę preferował i nawet na jakiejs wirtualizacji odpalić typowe oprogramowanie do nas. Choć nie stoi nic na przeszkodzie np w openmediavault dodać jakieś środowisko graficzne i używać przez zdalny pulpit bo to przecież jest debian. A co do wifi to to mini-pc przecież ma Wi-Fi 802.11b/g/n i Bluetooth 4.0. więc też można go użyć jako router.