Odp: Gargoyle i FTP
Mialem na mysli backup ustawien.
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle i FTP
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mialem na mysli backup ustawien.
Po prostu usuń sobie tego podwójnego usera z /etc/config/ftp. Zresztą i tak to poza wyświetlaniem z gui nie ma znaczenia, bo w /etc/passwd jest jeden.
mam ustawione w gui ftp, czyli dostep dla anonimowego usera jak i dla konkretnego... dziala tylko dla anonimowego. gdzie moze tkwic blad?
m-net ~ # cat /etc/config/ftp
config 'vsftpd'
option 'access' 'anon'
option 'anonmode' 'ro'
option 'anonroot' '/overlay/ftp'
option 'publicroot' '/overlay/ftp'
option 'privateroot' '/overlay/ftp'
config 'user'
option 'username' 'admin'
option 'password' '1111'
option 'mode' 'rw'
config 'user'
option 'username' 'coverek'
option 'password' '1111'
option 'mode' 'rw'option 'access' 'anon'
ustawiłeś tylko dla anonimowego. "dla obu grup" ma być.
Witam wszystkich
Jestem świeżym użytkownikiem zarówno 1043n oraz Gargoyla, jak na razie wszytko działa ok, oprócz FTP.
Pomyślałem że podepnę się pod temat.
Z tym ftp to może nie do końca tak że nie działa, działać działa ale po wejściu na ftp://adresip/ wyświetlają mi się foldery systemowe zamiast zawartości podpiętego pod usb klucza. Trzeba przejść przez /usb_mount/id .. i dopiero można cieszyć się zawartością klucza.
Zamieniałem ścieżki, kombinowałem, utworzyłem foldery na kluczu, tworzyłem konta z nazwami folderów i ścieżki do nich, ale zawsze kończy się to widokiem folderów cores, data, lock, log itd
Jest jakaś opcja aby to rozwiązać?
Druga sprawa, czytałem że są problemy z użytkownikami, z ich powielaniem itd, u mnie jest taki motyw że po usunięciu użytkownika i przejściu do zakładki usb i powrocie do ftp użytkownik jest tam dalej, pomimo że został usunięty.
Dopiero dodanie nowego użytkownika i usunięcie starego rozwiązuje sprawę, ale jeden użytkownik musi być.
To może nie przeszkadza tak bardzo jak sprawa z ftp ale pomyślałem że to napiszę.
Proszę o pomoc i z góry dzięki.
Ustawienie katalogu głównego się kłania. Jak ustawisz tak masz.
Napisałem że zmieniałem ścieżkę i nic to nie dawało,tworzyłem folder na kluczu i ścieżkę do niego i zawsze docieram w to samo miejsce. Proszę o podpowiedź w takim razie co robię źle.
Powiedzmy że mam na kluczu folder test, jak ma wyglądać ścieżka ?
/temp/usb_mount/usb_id/test ??
Pozdrawiam
/tmp/usb_mount/usb_id/test A przechowywane jest to w /etc/config/ftp, z którego później robi się odpowiedni wpis w /etc/passwd dla określonego usera.
/tmp/usb_mount/usb_id/test A przechowywane jest to w /etc/config/ftp, z którego później robi się odpowiedni wpis w /etc/passwd dla określonego usera.
A jeśli pomimo wpisania tej ścieżki nadal jest bez zmian ???? Reboot routera też robiłem nadal bez zmian. W sieci wewnętrznej jest ok jeśli chodzi o udostępnienie, ale przez ftp ciągle nie to co powinno być ...
Nie odwiedzałem konfiguracji w /etc/config/ftp, ale tylko dlatego że po prostu nie potrafię posługiwać się konsolą.
Zaloguj się przez ssh i wydaj dwa polecenia
uci show ftp
cat /etc/passwd | grep ftp
I pokaż co wyszło.
root@Gargoyle:~$ uci show ftp
ftp.@vsftpd[0]=vsftpd
ftp.@vsftpd[0].anonroot=/tmp/usb_mount
ftp.@vsftpd[0].anonmode=rw
ftp.@vsftpd[0].access=local
ftp.@vsftpd[0].publicroot=/tmp/usb_mount/3CCF-AAF7/test
ftp.@vsftpd[0].privateroot=/tmp/usb_mount/3CCF-AAF7/test
ftp.user_0=user
ftp.user_0.mode=rw
ftp.user_0.username=4gb
ftp.user_0.password=4gb
ftp.user_1=user
ftp.user_1.username=a
ftp.user_1.password=a
ftp.user_1.mode=rw
root@Gargoyle:~$ cat /etc/passwd | grep ftp
ftp:*:55:55:ftp:/tmp/usb_mount:/bin/false
a:$1$EQa3T5j.$9R5FRX17xL/xFmJrf1XVk/:1003:1002:ftp_user:/tmp/usb_mount/3CCF-AAF7/test:/bin/false
Dobra, i gdzie problem?
ftp ma /tmp/usb_mount
a ma /tmp/usb_mount/3CCF-AAF7/test
No problem że po wejściu na ftp://adres_ip/ widze to :
http://img815.imageshack.us/i/ftpv.png/
Zamiast zawartości folderu test dla a
To /tmp jest. Na jakiego usera wchodzisz?
już sobie poradziłem, ale coś jest nie tak z userami albo ja tego nie kumam.
Wchodziłem zarówno na 4gb jak i na a i ciągle był tmp
Teraz wywaliłem 4gb i przeszedłem z ftp do nośnik usb i powróciłem do ftp i oczywiście usunięty 4gb był nadal, ale po wejściu na a ścieżka działała do /test/ po raz pierwszy.
Więc wywaliłem jeszcze raz 4gb, potem a, zapisałem, dodałem z nową ścieżką /tmp/usb_mount/3CCF-AAF7/ użytkownika a1, zapisałem, wyszedłem do nośnik usb, powróciłem do ftp i użytkownicy są dwaj, a i a1, pozbyłem się 4gb, po zalogowaniu na a1 wyświetla mi prawidłowo foldery z klucza.
Był jeszcze taki moment po usunięciu 4gb że miałem dwóch użytkowników a .....
Jak to wytłumaczyć ? czemu nie mogę zostawić tego jednego użytkownika a1 tylko zawsze ten ostatni usuwany "a" powraca
Powiem wiecej !!
W totalcmd miałem zapisany profil na ten ftp z pierwszym userem o nazwie test i co najciekawsze można się na niego zalogować, oczywiście do tmp, na usera 4gb również można się zalogować, też to tmp, obydwa konta usunięte ...
A zobacz czy nie zostało to w /etc/passwd
Po powrocie do domu i zastaniu braku w dostawie prądu, doczekałem się powrotu energii i wszystko już jest ok, loguje się tylko na konta utworzone. Restartowałem router po tych wcześniejszych zabawach ze ścieżka i użytkownikami ale nie dawało to wyniku.
Jest OK, dzięki za pomoc.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle i FTP
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc