1 (edytowany przez glodek 2015-01-19 00:08:10)

Temat: Restart modemu LTE skrytp

Witam,
Mam w monitorze połączeń ustawione "Restart Połączenia WLAN" - i modem w NDIS włącza się sam zawsze po restarcie.
Problem jest jak modem się zawiesi, a są dni że zerwie połączenie i sam nie potrafi się zrestartować, pomimo że mam ustawione, że ma zrestartować połączenie WLAN - wznawianie połączenia działa jeśli ręcznie zrestartuje router.
Jak ustawię "Restart urządzenia", to router cały czas się restartuje - więc to nie jest rozwiązanie.
Wydaje mi się, że  skrypt który w przypadku "Interface 'wan' is now down" zrobi najpierw "Restart urządzenia", a póżniej "Restart Połączenia WLAN" rozwiąże sprawę - tylko nie wiem jak to zrobić smile

W logach mam zawsze tak samo:
Jan 18 21:22:13 Gargoyle user.notice /usr/lib/gargoyle/ping_watchdog.sh: WAN Restart
Jan 18 21:22:13 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (2710): Received SIGTERM
Jan 18 21:22:13 Gargoyle daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Jan 18 21:22:15 Gargoyle daemon.info dnsmasq[1541]: reading /tmp/resolv.conf.auto
Jan 18 21:22:15 Gargoyle daemon.warn dnsmasq[1541]: ignoring nameserver 192.168.1.1 - local interface
Jan 18 21:22:15 Gargoyle daemon.info dnsmasq[1541]: using local addresses only for domain lan
Jan 18 21:22:18 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (6974): 38752168
Jan 18 21:22:18 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (6990): udhcpc (v1.19.4) started
Jan 18 21:22:18 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (6990): Sending discover...
Jan 18 21:22:21 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (6990): Sending discover...
Jan 18 21:22:24 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (6990): Sending discover...

2

Odp: Restart modemu LTE skrytp

Nie rozumiem co napisałeś - najpierw że "Restart urządzenia"  nie jest rozwiązaniem, a później piszesz że chcesz zrobić "Restart urządzenia" i "Restart Połączenia WAN"?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez glodek 2015-01-19 17:37:27)

Cezary napisał/a:

Nie rozumiem co napisałeś - najpierw że "Restart urządzenia"  nie jest rozwiązaniem, a później piszesz że chcesz zrobić "Restart urządzenia" i "Restart Połączenia WAN"?

Chciałem zrobić tak, że jak nie ma ping,  był tylko jeden "Restart urządzenia" i po jakimś czasie "Restart Połączenia WAN", bo wtedy zawsze modem startuje.
Wyżej napisałem, że jak ustawię w Monitorze połączenia "Restart urządzenia" to restartuje się router cały czas bo jest w pętli. Wyczytałem, że musi być "Restart Połączenia WAN" jak modem pracuje w NDIS, bo tylko wtedy sam się połączy z siecią - i to działa.
Ale jak modem się zawiesi, to sam "Restart Połączenia WAN" nic nie daje.(wkleiłem w logu)

4

Nadal nie rozumiem. Przecież jak zrobisz restart urządzenia to połączenie na wan samo się także zrestartuje po ponownym uruchomieniu routera. Więc jak "po jakimś czasie" ma być ponowny restart wan?

5

Zależnie od posiadanego routera możesz zastosować zanik napięcia na porcie USB - wówczas odpadnie Ci restartowanie całego routera. Do odnalezienia wśród tutejszych tematów/postów - na przykładzie WDR3600: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10043

6 (edytowany przez glodek 2015-01-19 18:15:37)

Cezary napisał/a:

Nadal nie rozumiem. Przecież jak zrobisz restart urządzenia to połączenie na wan samo się także zrestartuje po ponownym uruchomieniu routera. Więc jak "po jakimś czasie" ma być ponowny restart wan?

Tak, jak zrobię sam restart routera, to oczywiście później jest restart wan i wszystko działa. Tylko ten restart muszę sam osobiście zrobić wyciągając wtyczkę lub przez gagolyla w menu. Chcę zrobić, żeby cały router się sam restartował (dokładanie 1x, żeby nie wpadł w pętle)jak nie ma ping, a później jak teraz restart samego wlanu.

7

Wydaje mi się, że chodzi o podobny problem jaki ja zauważyłem u siebie. Moja konfiguracja to E3276+WRT160NL+BB (r43321). Ponieważ modem czasami się rozłączał to do crona wrzuciłem skrypt odpalany co 2 minuty:

#!/bin/sh
if ! ping -q -c 1 -W 10 8.8.8.8 > /dev/null; then
     (ifup wan; /sbin/ndis.sh; echo `date '+%Y-%m-%d_%H-%M-%S'` >> /root/ndis.log) &
fi

I generalnie to działa, ale raz na jakiś czas (raz na 2-4tyg) jednak nie działa, tzn.  uruchomienie ndish.sh nie wznawia połączenia. Ręczne uruchomienie daje komunikat:

root@OpenWrt:~# /sbin/ndis.sh
timeout checking for PIN.root@OpenWrt:~#

Wykonanie reboot'a rozwiązuje problem. Tak więc należałoby jakoś zmodyfikować ten skrypt z cron'a, aby w przypadku tej sytuacji zrobił reboot'a.

Pozdr

8 (edytowany przez jankoza 2015-01-21 00:26:25)

Witam
Mam podobny problem z zawieszaniem się modemu LTE.
Próbowałem rozwiązać to w Gargoylu w Monitorze połączenia, wykonując skrypt resetujący zasilanie gniazda USB:

ifdown wan; echo 0 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio8/value; sleep 1; echo 1 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio8/value; ifup wan

Skrypt działa na TP-Link TL-WR710N. Dla innych ruterów trzeba wpisać odpowiedni interfejs gpio niekoniecznie "8". Który to trzeba sobie poszukać. Metoda jest trochę brutalna ale się sprawdza, nie trzeba resetować routera. Można by jeszcze pokombinować z restartem usb dopiero po nieskutecznym restarcie samego wan, ale tego jeszcze nie ogarniam.

Pozdrawiam

P.S. Niestety skrypt uruchamia się w pętli co 3 min, a nie tak jak zakładałem, dopiero po wystąpieniu warunku braku ping'u.
Jakiś pomysł dlaczego?

9

@jankoza A dla WDR4300 gpio?

10

22 dla usb1 i 21 dla usb2

11

@Cezary Dziękuję. A rozumiesz teraz już ten problem co zacząłem temat? Masz jakieś szybsze rozwiązanie?

12

Nie. Jeżeli modem Ci się wiesza to musisz do zrestartować - albo przez cały router albo przez odcięcie mu zasilania na usb.

13

A czy można w ten sposób resetować zasilenie gniazda w WRT160NL? Jeśli tak na jakie gpio trzeba podać?

14

Nie, 160 nie ma możliwości sterownia zasilaniem na usb.