1

(11 odpowiedzi, napisanych Sprzęt)

Mam ten sam problem. Jednak Lede nie pomogło. Prędkość wzrosła z 150 Mbit do 250Mbit ale nadal do 600 Mbit daleko. Router dali mi Dysan i on chodzi w pełnym zakresie. Jednak menu do konfiguracji jest prymitywne - nie bardzo działa z statycznymi adresami i jedynie porty można przekierować. Dla mnie Gargoyle to najlepsza wersja. Mam też EgdeRouter X,ale tam wgrać można tylko przez RS-232 i nie Gargulca. Może macie jakiś router najlepiej bez WiFi, bo mam AP co by działał na 600Mbit.

2

(3 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
rootfs                    7.1G    235.3M      6.5G   3% /
/dev/root                 5.5M      5.5M         0 100% /rom
tmpfs                    61.8M    628.0K     61.2M   1% /tmp
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/sda1                 7.1G    235.3M      6.5G   3% /overlay
overlayfs:/overlay        7.1G    235.3M      6.5G   3% /

Po wejściu w System/Dodatki mam i wybraniu odśwież mam info: "Pakiet nie może być zainstalowany (brak wolnego miejsca)". Dotyczy to każdego pakietu a ilość pamięci to 1 MB wolnego. Po utworzeniu extraroota mam 7 GB i ten sam komunikat.
Od dłuższego czasu w System/Logi systemowe  mam czysto i komunikat "logread: can't find syslogd buffer: No such file or directory Success". Coś mi się wydaje, że to pewnie wina braku uprawień do danego katalogu.

4

(1 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Nie działa połączenie do: http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … x/packages.
Chciałem zaktualizować paczki i nie może się połączyć, sprawdzenie wersji też nie działa.

5

(118 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

źle się wyraziłem. Przez uci mam coś takiego.
root@Gargoyle:~# uci set 3ginfo.@3ginfo[0].device=/dev/ttyUSB2
root@Gargoyle:~# uci commit 3ginfo
uci: I/O error

6

(118 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

U mnie przy próbie zapisu w etc\config\3ginfo pojawia się, że nie można zapisać w tym folderze.

build000 - mi po usunięciu tych katalogów poszło bezproblemu

8

(30 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Nie wiem czy ten dokładnie modem, ale u mnie ZTE notorycznie zamykał połączenie nawet w trakcie działania na Huawei E122 to się nie zdarzało, ale ten drugi się ... spalił. Po podłączeniu do USB następuje restart komputera a w routerze modem niewidoczny

9

(9 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Pierwsze wrażenie w Luci to, że wszystko bardziej rozbudowane i cokolwiek zmienić to trzeba poszukać i się zastanowić co się chce dokładnie. Na pewno nie jest to dla osoby, której konfiguracja routera na standardowym oprogramowaniu jest już trudna. Mi jednak Gargoyle jakoś bardziej przypadło do gusty. Wszystko jest co trzeba, do tego czytelniejsze, chociaż tamte (Luci) bardziej rozbudowane i może w pewnym sensie ciekawsze. Do tego w Luci więcej dodatków. Jakoś nie znalazłem coś na bwmon. Na razie powróciłem do Gargulca.

10

(9 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Jak wykonać aktualizację z Gargoyle? Uruchamiamy sysupgrade czy factory? Czy można zachować ustawienia?

11

(9 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam. Widzę, że wyszły nowe obrazy z Luci. Jak ma się to do Gargoyle by obsy. Obecnie tego używam i powiem tyle, że jestem zadowolony. Może jakiś zrzut ekranu i jakie są różnice w paczkach, etc.

12

(13 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Z Synology to działa.

13

(2 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Dzięki za rady - bezpośrednio z routera nie odpalę openvpn, bo brak mu pamięci, ale na laptopie już poszło.

14

(2 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Witam. Czy jest jakiś sposób by na Gargoyle mieć zdalny do dostęp do routera (na Gargoyle), który jest podłączony przez blueconnect. Normalnie się nie dobiję nawet jak znam wewnętrzny adres i łącze  się z blueconnect. T-M blokuję ruch przychodzący, ale za to VoIP działa, bo tam urządzenie zestawia połączenie i czy byłaby taka możliwość, że router ten zestawia połączenie do mnie i je sobie utrzymuję - ja mam stałe IP on oczywiście zmienne. Chodzi mi o zdalną konfigurację i zdlany dostęp do komputera przez VNC.

15

(8 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Jak udostępnianie to tylko NAS - o wiele większe mozliwości, szybkość i wygoda. Router to zawsze będzie router. Polecam Synology, ale może drośzy bez "j" - to najsłabsze modele z serri a na Synku możesz odpalić w sumie i serwer poczty, zdjęć, muzyki, etc. Poźniej może być niedosyt. Jest też wersja z routerem wifi.

16

(15 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

U mnie nie pokazywał graficzny wykres sieci. Później próbowałem odinstalować i ponownie zainstalować. Mam teraz niby zainstalowany, ale brak go w menu. Po restarcie jest to samo a próba odinstalowania obciąża procesor w 100%.
Pomogło zabicie procesu i ponowna instalacja. Tylko brak nadal wykresu. Tylko kilkanaście napisów "updating".

17

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Wczoraj zrobiłem aktualizację na TP-Link tl-wd740n i tutaj dane up i download były w porządku. Nic się nie wyzerowało.

18

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

To ja wiem, ale mi chodziło o konkretnie te pliki z katalogu user/data/bwmon. Czy da się je jakoś podejrzeć?

19

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Cezary napisał/a:

Musisz przywrócić zawartość /usr/data z danymi.

A da się jakoś wyciągnąć dane z plików w tym katalogu (w backup konfiguracji też jest ten katalog)? Myślałem, że to baza sqlite, ale chyba nie. MIałem podgrać, ale to już kilka dni minało, więc i tak by zafałszowało statystyki.

20

(17 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Podbiłem wersję firmware z 1.5.9.6 na 1.5.9.7 z zachowanie ustawień i wszystko zadziało, ale do tego dnia w zużyciu pasma w  danych wysłanych do dnia aktualizacji mam 0. Dane te zostały wyzerowane. Zrobiłem sobie kopię danych, ale nie podgrywałem, bo zmianę robiłem 2 dni temu a poza tym wszystko jest ok. Brak za to kopii danych o zużyciu. Da się jakoś łatwo podpić kilka dni z tymi danymi.

21

(11 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

A jak się łączysz z routerem? Jeśli po WiFi to ja też mam koło 30 Mbit i to testowane na 2 różnych routerach w 2 częstotliwościach i 2 różnymi kartami WiFi. Po kablu idzie normalnie 60Mbit nawet szybciej niż bezpośrednio do gniazdka ehternetowego.

Podłączyłem teraz modem ZTE i teraz co jakiś czas się rozłącza. To chyba jest losowe, względnie jak niema ruchu w sieci. Czy jest jakaś opcja keep alive. No chyba, że to nie w tym problem. Poza tym modem jest w innej lokalizacji niż mieszkam i do tego brak mi dostępu, bo łączy się tylko przez Blueconnect.

23

(14 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Nic mi sie nie pojawiło z dodatków, bo nie odświeżyłem. Dzięki za pomoc.

24

(14 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

MI chodziło jak to zainstalować na roterze.

25

(14 odpowiedzi, napisanych Oprogramowanie)

Znalazłem, ale jak to dać?